Sağlık Bakanlığı giderek yaygınlaşan korsan
ambulanslara ağır cezalar getirmek üzere bir yönetmelik düzenleyecek.
Ağustos ayında çıkarılacak yönetmelikle korsan ambulansların trafikten men edilmesi ve bakanlığı kayıtlı ambulansların standartlarının yükseltilmesi amaçlanıyor.
Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı 1.350’si devlete ait 3 bin 636 ambulans bulunuyor. Yani Türkiye’de her 17-18 bin kişiye bir ambulans düşüyor. Ayrıca yaklaşık 50 şirket özel ambulans hizmeti veriyor. Tıbbi donanımı olmayan, doktor ve hemşiresi bulunmayan ve
halk sağlığını ciddi riske atan korsan ambulansların sayısı ise bilinmiyor.
Yönetmelikle ambulans hizmetlerinin AB standartalarına kavuşturulması ve
112 acil servis hizmetlerinin uluslararası
akreditasyon sahibi olması hedefleniyor.
Sağlık Bakanlığı
Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Doktor
Fazıl İnan, ambulans standardındaki yenilikleri ve korsan ambulanslarla mücadeleyi NTVMSNBC’ye anlattı.
112’LERE ULUSLARARASI AKREDİTASYON
“Ambulans yönetmeliğimizi
Avrupa Birliği standartları doğrultusunda güncelliyoruz. Ambulansların tıbbi donanım ile ekipmanları ve fiziksel özellikleri AB standartlarına uygun olarak yeniden düzenlendi. Yönetmelikle acil
yardım,
kurtarma,
mobil komuta ve sağlık personelini olay yerine taşıyacak araçların standartları belirlendi. Ayrıca Joint Commission International’ın (JCI) danışmanlığında yapılan çalışmalar sonunda bütün 112’ler uluslararası akreditasyon sahibi olacak.”
HER AMBULANSA KALP CANLANDIRMA CİHAZI KONACAK
“Kalp canlandırma,
kalp monitörü ve EKG olarak kullanılan defibrilatörün her ambulansta bulunması zorunluluğu getirildi. Ayrıca solunum cihazı, sabitleme ve kırık tespit ekipmanları, canlandırma çantası, temel tıbbi malzeme çantası, merkezi
oksijen, portatif aspiratör gibi ana cihazların hangi ambulanslarda bulunması gerektiği belirlendi.
Bakanlık,
hasta yakınlarının, ambulans görevlilerine yeterlilik
belgesinin olup olmadığını sormalarını öneriyor.
Bu cihazların nakil ambulansı hariç yoğun
bakım, acil yardım ve yeni doğan ambulanslarında bulunması zorunlu oldu. Bu aletler daha önce sadece acil yardım ambulanslarında zorunluydu. Artık ambulanslarda yaklaşık 40 çeşit tıbbi donanım ve cihaz bulunacak, eksik teçhizatlı ambulansların işletmecileri cezalandırılacak.”
BAKANLIK DENETLEYECEK
Ambulansları denetleme yetkisi eskiden sadece İl Sağlık müdürlüklerine verilmişti. Yeni yönetmeliğe göre bakanlığın denetimlerini de ekledik, yani Türkiye’deki bütün ambulanslar, ister devlet ister özel olsun, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek.”
CEZALAR AĞIRLAŞTIRILIYOR
“Cezaların kapsamı da genişletildi. Önceden bazı kusurlu hallerde ruhsatlı ambulans işletmecilerine süre verilip, kusurun giderilmesi bekleniyordu. Ancak şimdi eksikliğin niteliğine göre 15 gün faaliyetin durdurulmasından, ruhsatın iptaline kadar birtakım cezalar öngörülüyor.”
KORSAN AMBULANSLAR TRAFİKTEN MEN EDİLECEK
“Korsan ambulanslarla mücadele konusunda da ciddi adımlar attık. Eskiden korsan ambulans yakalandığında, ruhsatını alması veya eksikliğini gidermesi için 30 gün süre veriliyordu. Ancak şimdi korsan olduğu, ruhsatsız çalıştığı, donanımının ve personelinin eksik olduğu tespit edilirse doğrudan plakası emniyet müdürlüğüne bildirilerek ve trafikten men edilecek. Eksikliklerinin tamamlaması için herhangi bir süre verilmeyecek ve o aracın ambulans olarak kullanılmaması için gereken her tür önlem alınacak. Konuyla ilgili dava açıldığında ise insan sağlığını tehdit ettiği için hukuksal ceza da alabilecek. Zaten böyle bir durum tespit edildiğinde il sağlık müdürlükleri savcılığa suç duyurusunda bulunabiliyor ve korsanlara ceza yasaları çerçevesinde işlem yapılabiliyor.”
184’E İHBAR EDİN
“Bu konuda vatandaşlara büyük sorumluluk düşüyor. Biz her gün korsanları tespit edemiyoruz, ancak vatandaş ambulans hizmetinden yararlanmak isterken biraz daha dikkatli olmalı. Öncelikle ambulans uygunluk belgesi var mı diye sormalı. Bu belge İl Sağlık Müdürlükleri tarafından verilir ve tüm ambulanslarda bulunması zorunludur. Belgesi olmayan tüm ambulanslar korsan ambulans sayılır. Bu nedenle vatandaşlar 112 veya ruhsatlı olan özel şirketlerden ambulans talep etmeli. Kendisi çağırmadan ambulans geliyorsa bunu mutlaka sorgulamalı. Korsan ambulansla karşılaşan vatandaşlar, bakanlığın 184 şikayet hattını arayarak aracın plakasını bize bildirirlerse biz de emniyet müdürlüğü ile yaptığınız koordineli çalışma sonunda sözkonusu ambulansın işlevine son veririz.”
NTVMSNBC