Altını ıslatan çocukların
erken tedavi edilmediği durumlarda davranış bozukluğu, özgüven eksikliği, okul başarısında düşüş ve depresyon görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. Kaya çocukların sosyal aktivitelerine önemli ölçüde sınır koyar dedi.
Nörolojik gelişimi tamamlanan çocuk geceleri işemez diyen Doç. Dr.
Cevdet Kaya ''altını ıslatan çocuklarda fazla sıvı tüketimi,
kabızlık sorunu, uyku ağırlığı, mesane küçüklüğü ve işeme sisteminde olgunlaşma gecikmesi gibi sebepler etkilidir ''dedi.
Ailelerin bilinçli olmasını kesinlikle altını ıslatan çocuğa ceza verilmemesini, kuru kaldığı günlerde
ödüllendirilip motivasyonunu arttırmaları gerektiğini söyleyen Doç.Dr. Kaya, ebevylerin sabırlı davranmalarını, problemin devam etmesi halinde çocuklarını 5 yaşını doldurduktan sonra üroloji uzmanına götürmelerini istedi.
Alt ıslatmada, ilaç tedavisinin yanı sıra
alarm tedavisinin en etkili yöntemlerden biri olduğunu söyleyen Doç. Dr.Cevdet Kaya'' son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan alarm tedavisinde, hastaya gece yatarken pijamasına cihaz takılıyor, çocuk çişini yapınca cihaz sesle veya titreşimle çocuğu uyarıyor ve birkaç hafta sonra çişini yapmamayı davranış olarak öğreniyor'' dedi.
Doç. Dr.Cevdet Kaya ayrıca alt ıslatma tedavisinde kullanılan ilaçları bazı ailelerin
kısırlık yaptığı endişesi ile kullanmadığını, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını alt ıslatma tedavisinde kullanılan ilaçların kesinlikle kısırlığa yol açmadığını kaydetti.
''Öte yandan,
tuvalet eğitimine 2-3 yaşında başlanmalı, erken ve yanlış yapılan tuvalet eğitimi alt ıslatmaya neden oluyor'' şeklinde konuşan Üroloji Uzmanı Doç.Dr.Cevdet Kaya, alt ıslatmanın okul çağlarında eğitim kampları, yatılı okul, kurs,askerlik ve evlilik döneminde psikososyal sorun olarak ortaya çıkabileceğini söyledi.
PROGRAMIN TAMAMINI burcfm.com.tr internet adresinden DİNLEYEBİLİRSİNİZ.