Prof. Dr. Kuday, yaptığı açıklamada, anevrizmanın
beyin damarlarında oluşan baloncuk olduğunu belirterek, anevrizma kanamalarının, beyin kanamalarının en önemli sebeplerinden biri olduğunu kaydetti.
Anevrizması kanayan
hastaların, bir kısmının anında bir kısmının da 1-2 saat içinde kaybedildiğini ifade eden Kuday, bu hastalardan, 5'te birinin yaşayarak hastaneye ulaşabildiğini aktardı.
12 sene önce
albüm tanıtımı yaptığı sırada, kameralar önünde fenalaşan ve hastaneye kaldırılan
Ebru Gündeş'in anevrizmaya bağlı
beyin kanaması geçirdiğinin anlaşıldığını anımsatan Kuday, Gündeş'in kısa sürede hastaneye ulaştığı için kurtulduğunu anlattı.
Prof. Dr. Kuday, anne olan
Ebru Gündeş'in
sezaryen ile gerçekleşen doğumuna beyin cerrahının da girdiğini, anevrizması
tedavi edilen Gündeş için herhangi bir
tehlike bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:
''Anevrizması tespit edilmeyen anne adayları tehlike altında bulunuyor. Eğer doğumdan önce anevrizma tespit edilmişse, önce anevrizmanın tedavi edilmesi lazım. Yoksa ölümcül olabilir. Anevrizması tedavi edilmediği için doğumu beklerken kaybedilen pek çok hasta var. Basınç oluştuğu için normal doğumda anevrizma patlayabilir. Anevrizma kanadığı zaman tespit edilir. Kanamadan tespit edilenler azdır. Bir migren atağı ile gider, tesadüfen bulunursa bulunur. Yoksa çoğu kanayarak gelir. Ebru Gündeş, dünyada ilk anında kanaması tespit edilen kişidir. Dünya kongrelerinde videosu sürekli gösteriliyor. Daha önce olmadığı şekilde şiddetli bir
baş ağrısı durumunda
vakit geçirmeden doktora başvurulması gerekiyor.''