Bazı insanlar
zeka testlerinde yüksek puanlar alarak ortalamanın üstündekileri akıllı olarak düşünürken bazılarına göre ise problem çözme yeteneği olanlar ve hayat olunu bitirenler daha akıllı. Peki sizce hangi insanlar daha akıllı ve bunu nasıl başarıyorlar?
HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, insan beyni uyum sağlamak, yeniden hazırlanmak ve gelişmek için büyük bir kapasiteye sahip. Nöral ağlar öğrenme deneyimlerini güçlendiriyor. Stimuli beyni daha güçlü ve önemli hale getiriyor. Beyin gücünün bu pekiştirmesi zekayı ve hayat okulundan zeka testi sonuçlarına kadar her şeyi etkiliyor. İşte
beyin kapasitenizi artırmanın ve yeni veriler depolamanın 4 yolu:
1. Vücudunuza özen gösterin: İnsan vücudundaki organlar tümüyle birbirine bağlıdır. Bu nedenle vücudunuzun tüm parçalarına özen göstermelisiniz. Fiziksel egzersiz sağlığınız, vücudunuz ve beyniniz için önemlidir. Kan akışınızı biraz artırmak bile beyindeki
oksijen ve glikoz seviyelerini değiştirecektir.
Egzersiz, özellikle yeni bir şeyler denediğinizde beyni de çalıştıracaktır. Gıdalar da beyin sağlığınız için önemlidir. Beyin sağlığınıza
destek olan
balık yağı, yumurta, koyu yapraklı sebzeler gibi birçok
gıda vardır.
Yeşil çay, bitki çayları ve sert kabuklu yemişler de beyniniz için faydalıdır. Doğru yemekleri yemek, uyku ve egzersizi gerekli miktarlarda uygulamak zihinsel ve bedensel sağlığınız için çok faydalıdır.
2. Biraz uyuyun: Egzersiz sizi daha akıllı yapsa da uykuyu unutmayın.
Bilim adamları bugüne kadar beynin yenilenmek için kendini kapattığına inanıyorlardı. Fakat şimdi uykunun tam ortasında bile beynin aktüel olarak biraz çalıştığını belirlediler.
Uyku problemleri beyin sorunlarını daha da kötüleştiriyor. Fakat iyi bir gece uykusu beyin fonksiyonlarını ve odaklanma yeteneğini de artırıyor. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de yetişkinlere her gece 6-8 saat uyku öneriliyor.
3. Bakteriler: 2010 yılında Haziran ayında The Sage Colleges'te görevli araştırmacılar farelerde bulunan belirli bakteri türlerinin onları daha akıllı yaptığını gösteren bulguları sundular. "Mycobacterium vaccae" isimli bakteri verilen farelerin labirent testlerinde daha iyi performans gösterdikleri belirlendi ve daha az bunalım belirtisi ile ön beyinde daha yüksek düzeyde serotonin seviyesi görüldüğü belirtildi. Bakterinin nöron gelişimini desteklediği açıklandı.
4. Beyninize egzersiz yaptırın: İnsan vücudunun diğer birçok parçası gibi beynin de gücünü ve yaşamını sürdürebilmesi için düzenli egzersize ihtiyacı vardır. Bazı beyin güçlendirici egzersizler arasında
bulmaca, puzzle, Sudoku ve diğer kelime ve sayı tabanlı beyin alıştırmaları yer alıyor. Hatta bu haberi okumanız bile beyninize hafif bir egzersiz yaptırıyor.