Bilim adamlarına ışık tutacak koleksiyon!

Uzluk'un tıp tarihi koleksiyonu Konya Kütüphanesi'ne kazandırıldı

Bilim adamlarına ışık tutacak koleksiyon!

Tıp tarihi araştırmacılarına ışık tutacak birçok eserin bulunduğu Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, Türkiye’nin ilk tıpçılarından Prof. Dr. Feridun Nafiz Uzluk’un koleksiyonunu bünyesine kazandırdı. Uzluk’un koleksiyonda, tıpta kullanılan 50 ile 100 yılık alet edevatın yanısıra dünyaca ünlü 45 tıpçının Başka yerde olmayan fotoğrafları da yer alıyor.

Prof. Dr. Uzluk’un koleksiyonunu ailesi, yıllar önce Prof. Dr. Refik Soylu’ya emanet etmişti. Tıp tarihine meraklı olduğu için muhafaza ettiğini belirten Soylu, daha iyi muhafazası ve araştırmacılara faydalı olabileceği için Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne teslim ettiğini söyledi. Prof. Dr. Soylu, koleksiyondaki tıbbi cihazların Uzluk’un kullandıkları olduğunu vurgulayarak, “Pek çokları bugün kullanılmasa da yine özelliğini kaybetmemiştir, kıymetli eserlerdir, tarihî değerleri vardır. Umarım tıp tarihi çalışmalarına ışık tutar. Çalışacak akademisyenlere burada daha faydalı olacak.” dedi.

Kütüphane Müdürü Bekir Şahin ise tıp tarihi bakımından dünyanın sayılı kütüphanelerinden biri olduklarını dile getirdi. Feridun Nafiz Uzluk’un Türkiye ve dünyada tanınmış en önemli tıp uzmanlarından birisi olduğuna değinen Müdür Şahin, daha önce tıp tarihiyle ilgili el yazması eserleri kazandırdıklarını belirterek, “Prof. Uzluk’unkiyle tıp koleksiyonumuz daha da genişlemiş oldu. Kütüphanemizde dünyaca tanınan Ord. Prof. Süheyl Ünver’in tıp tarihiyle ilgili eserlerinin dijital kopyaları da mevcut. Nafiz Uzluk koleksiyonunun bir parçası olarak, tıp tarihi açısından özellikle Osmanlı ve Avrupa’da önemli tıp tarihçilerinin, doktorlarının ve hocalarının fotoğraflarının kütüphanemize gelmesi, bize yeni bir birikim kazandırmıştır. Yine bunlar içerisinde o döneme ait tıbbi alet edevatın da bulunması ayrı bir önemi haizdir.” şeklinde konuştu.

KOLEKSİYONDA ÜÇ ÖNEMLİ BELGE

Yeni koleksiyonda üç önemli belgenin de mevcut olduğunu aktaran Bekir Şahin, “Osmanlı’da Marko Paşa’dan sonra Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Saib Paşa’nın Fransa’dan aldığı tıp fakültesi diploması da koleksiyonda yer alıyor. Ayrıca Osmanlı döneminde tıp fakültelerinde öğrencilere hangi derslerin kaçar saat okutulduğuna ilişkin ders programı var. Tarihî 45 fotoğrafın arasında ise dünyada eşi olmayan eserler bulunduğunu düşünüyoruz. Ümit ediyorum ki bu kadar kıymetli eserlerin birarada bulunması tıp tarihi araştırmacılarına fayda sağlayacak, geniş bilgi edinmelerine vesile olacaktır.” dedi.

DÜNYACA ÜNLÜ TIPÇILARIN BAŞKA YERDE OLMAYAN FOTOĞRAFLARI
Prof. Dr. Uzluk’un arşivinde dünyaca ünlü Louis Pasteur, Sigmund Spidzer, Hekimbaşı İsmail Bey, Sigmund Freud, Müşir Hafız Paşa gibi dünyaca ünlü bilimadamları ve tıpçıların da fotoğrafları bulunuyor. Prof. Dr. Refik Soylu ile birlikte koleksiyonu teslim eden Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neyhan Ergene, fotoğrafların büyük çoğunluğunun dünyada tek kopya olduğunu tahmin ettiğini söyledi: “Belki de bunların dünyada bir benzeri yoktur. O bakımdan tıp tarihi konusunda çalışma yapanların, hem resimleri incelemesini hem de bize de yardımcı olmasını istiyoruz, çünkü 45 resmin yarısını tanımıyoruz. Bunların bir kısmı Türkiye’de tıp üzerine çalışmalar yapan, bir kısmı da dünya çapında tanınan kişilere ait. Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde daha iyi değerlendirileceğini düşünüyoruz. Burada halka açık olarak sergilenebilecek. Özellikle tıp tarihimizi bilmemiz açısından çok yararlı olacak.”
<< Önceki Haber Bilim adamlarına ışık tutacak koleksiyon! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER