Çocuğunuz grip olursa bunları yapmayın

Grip hastalığı halk arasında yanlış bilinen yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılması iyileşme süresini uzatıyor.

Çocuğunuz grip olursa bunları yapmayın

Uzmanlar, okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte sıklıkla karşılaşılan solunum enfeksiyonları arasında birinci sırayı alan ‘grip’ konusunda ebeveynleri uyarıyor. 

Virüslerle meydana gelen grip hastalığı yaklaşık 1 hafta veya 10 gün kadar sürdüğüne işaret eden uzmanlar, çocukların grip olması halinde antibiyotik kullanılmasından kaçınılması gerektiğini dile getiriyor. 

Sıcak geçen yaz aylarından sonra sonbahar kendini göstermeye başladı. Mevsim geçişleri özellikle çocuklar için risk oluşturuyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’ndan yapılan açıklamada; özellikle sinema, tiyatro, huzurevi, kışlalarda, sigaranın kapalı ortamda çok içildiği yerlerde gribe yakalanma olasılığı daha fazla olduğu belirtildi. Açıklamaya göre; grip hastalığının sıklıkla burunda kuruma, yanma, genizde yanma, kaşıntı hissi, burunda tıkanıklığın yanı sıra, önce beyaz, şeffaf daha sonra da giderek koyulaşan burun akıntısı ile kendini gösteriyor. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hafif olmak üzere ateş de görülür. Hastada genel vücut kırgınlığı olur. Ayrıca gribe yakalanan kişilerde eklem ve adalelerinde yorgunluk hissi, burundan ve genizden gelen akıntıya bağlı öksürük, balgam çıkarma hissi ve problem devam ederse baş ağrısı görülebilir.

ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN 

Gribin tedavisinde ‘antibiyotik kullanmayın’ önerisinde bulunulmaktadır. Hastalık genellikle ‘virüsler’ ile meydana geldiğinden antibiyotik kullanımının hastalığın seyrinde herhangi bir etkisi olmamaktadır. Hastada çok yüksek ateşe eşlik eden, çok koyu ve kanlı burun akıntısı olursa, öksürük, balgam devam ederse antibiyotik gerekebilir. Onun dışında bol sıvı alarak akıntının yumuşatılması kolayca çıkarılmasının sağlanması, çocuğumuzun bulunduğu çevrede sigara içilmemesi , gün içerisinde sıcak buharla genzi yumuşatmak, sebze ve meyve yiyerek, vitaminle vücuda takviye yapılması, çok aktif olan dönemlerde de vücudun dinlendirilmesi gerekir."

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN AŞI YAPTIRIN; EVİNİZİ HAVALANDIRIN

Gripten korunmak için öncelikle kronik hastalığı (kalp, akciğer, böbrek ve şeker gibi) olan çocukların aşılanması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Gripten korumak için toplu çalışma ortamlarında havalandırma düzenli yapılmalı, sigara içilmesine izin verilmemeli, hasta kişilerin tedavileri sağlanmalıdır. Hasta kişinin sekresyonlarına temastan kaçınılmalıdır. El yıkama ve maske kullanımı tavsiye ediliyor." denildi.
<< Önceki Haber Çocuğunuz grip olursa bunları yapmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER