Ümraniye Eğitim Ve
Araştırma Hastanesi iç hastalıkları servisi klinik şefi Doç.Dr. Mesut Başak, Ailesel
Akdeniz Ateşinde tedaviye geç başlanıldığında en korkulanın böbreklerde amiloid biriktiğini ve bu yüzden
böbrek yetmezliğine sebep olduğunu söyledi.
FMF, vücudun karın içindeki,
kalp çevresindeki, akciğerdeki ve eklemlerdeki zarların iltihap ve enfeksiyonundan dolayı periyodik olarak ateşlenmesi olduğunu söyleyen Başak, FMF'in kesin sebebinin bilinmediğini ancak genetik olduğunu vurguladı.
Özellikle akdenize kıyısı olan
Cezayir,
Tunus,
Türkiye,
Fransa gibi ülkelerde, bunun yanı sıra ermeni, yahudi ve araplarda sık görüldüğünü söyledi.
Hastalığın çocukluk yaşlarında,
ergenlik ve
genç dönemde görüldüğünü,50 yaş sonrasında nadir de olsa görülebileceğini söyleyen Doç.Dr. Mesut Başak,
erken teşhisin ve kolsişin kullanımının çok önemli olduğunu ifade etti.
''HEKİMLERİN DE GÖZDEN KAÇIRDIĞI HASTALIK FMF''
Göğüs, karın, eklem ağrısı, eklemlerde şişlik ve periyodik ateş en sık belirti veren durum olduğunu söyleyen Doç.Dr. Mesut Başak, apandist ve akut eklem romatizması ile karıştırılan FMF'in, hekimler kadar hastalarında dikkatli olmasını istedi. Başak, hastaların FMF hastası olduğundan habersiz olduklarını,hekimlerinde başka hastalıklarla benzerlik gösterdiği için bu hastalığı gözden kaçırdıklarını söyledi ve hastalık belirtisi olanların hekime hatırlatmaları uyarısında bulundu.
Hastalığın tanısı konurken klinik ve laboratuar özelliklerin yanında özgeçmişinde çok önemli olduğunu söyleyen Mesut Başak, FMF hastalarının atak olsun olmasın mutlaka kolsişin kullanmalarını, kolsişin kullanmadıkları takdirde böbreklerde amiloid birikmesinden ötürü hastada böbrek yetmezliği oluşacağını ve diyalize bağlı kalacağını ifade etti.
Üremeyle ilgili problemlerin olmadığını söyleyen Başak, çocuk sahibi olmak isteyen hastaların 3 ay ilacı bırakma dönemi isteniyor daha sonra tekrar ilaca başlanıyor dedi.