• Bu bir deneme yanılma yöntemidir ve bazen aynı sandığınız sağlık problemi size ilaç önerisinde bulunan kişininkinden çok farklı olabilir. Aldığınız ilaç kesinlikle almamanız gereken bir içeriğe sahip olabilir ve bunun sonucunda da önemli sorunlar ortaya çıkabilir.
• Önerilen ilaç uygun gibi görünse de, sizin kullanmakta olduğunuz başka ilaçlarla etkileşimi olabilir ve bir arada kullanılmaması gerekebilir.
• Kişiye ve hastalığına özel doz ve kullanım süreleri önemlidir.
• Erken teşhisin çok önem kazandığı günümüzde doktor tarafından görülmeden yapılan geçiştirici
tedaviler sorunların daha da büyümesine ve çözülmesinin zorlaşmasına yol açabilir.
Doktor önerisi ile alınan ilaçların doğru şekilde alınması, hem daha etkili olmalarını hem de yan etkilerinin en aza indirilmesini sağlar. İlacın aç veya tok iken alınması, başka ilaçlarla birlikte kullanımı, tedavi süresince önerilen beslenme biçimi ve kullanım süresi doktorun tavsiyesine göre düzenlenmelidir.
SİNDİRİM SİSTEMİ SORUNLARINA DİKKAT
İlaçların çoğunun (Özellikle kan sulandırıcılar,
romatizma ilaçları ve bazı antibiyotikler)
mide, bağırsak ve yemek borusu üzerinde olumsuz etkileri vardır. En çok görülen sorunlar; bu bölgelerde oluşan
ülserler, bu ülserlere bağlı ağrı, yanma ve kanamalardır. Geçmişte mide bağırsak sistemi kanamaları ya da
gastrit-ülser-
reflü öyküsü olan kişilerin ilaç kullanımlarında daha fazla dikkatli olması gerekir.
İLAÇLARI OTURURKEN VE BOL SUYLA ALIN
İlaçların sindirim sistemine direkt ve kan yolu ile olumsuz etkilerinin yanı sıra; özellikle büyük tabletlerin yemek borusunda takılarak tahriş oluşturması ve buna bağlı olarak şiddetli göğüs ağısı-yanması ve yutma güçlüğü görülmesi sık karşılaşılan durumlardır. Bu bulgularla gelen hastalarda endoskopik incelemelerde yemek borusunda ülserler görülmesi çok tipiktir. Bunu en aza indirmek için ilaçların mutlaka dik ve oturur pozisyonda, bol su ile alınması, ilacın ardından en az 10 dakika yatar pozisyona geçilmemesi özellikle önemlidir. İlaçları su ile almak en doğrusudur. Çay ve
kahve yan etkileri artırabilir ve emilim üzerine olumsuz etkilidir. İlaçların süt ile alınması da bazı ilaçların emilimini azaltması yönünden önerilmemektedir.