Kendinizi zehirlemeden özgürce sigara içmek", "Tiryakiye yeni çözüm: e-sigara" gibi sloganlarla piyasaya sürülen gerçek sigara boyutunda ve
elektronik düzeneği ile
duman üreten elektronik sigara sağlık açısından
tartışma konusu oldu.
Yılmaz Erdoğan, Fatih
Terim gibi birçok ünlünün elektronik sigara kullanması,
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı
Oğuz Satıcı'nın sigarayı bu sayede bıraktığını açıklaması sağlıkçıları tatmin etmedi.
Sağlık Bakanlığı Kanserle
Savaş Daire Başkanı Prof. Dr.
Murat Tuncer, sigaranın el kol hareketlerine özenmeyle başladığına dikkat çekerek, "Sigarayı bıraktıracak her yöntemi öneririz ama elektronik sigara, sigara içmeye özendiriyor" dedi.
Elektronik sigarayı tamamen "sigara reklamı" olarak nitelendiren Tuncer eleştirilerini şöyle sıraladı: "Sigara hareket özentisi ile başlar. Bir tarz, tavır, davranış kalıbıdır bu. Elektronik sigara, sigara içen insan davranışını besliyor. Toplumsal davranışı negatif ölçüde etkiliyor. Toplumu sigaraya itiyor. Sigarayı bırakanlar evde bununla avunabilir, ancak dışarıda içmemeli. Çünkü bu şekilde sigara reklamı yapıyorlar."
'SÖZLÜKTEN SİLMELİ'
Elektronik sigaraya
satış izni
Sanayi ve
Ticaret Bakanlığı'nca veriliyor. Tuncer, Kanserle Savaş Daire Başkanlığı'ndan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bu ürünün sakıncalarıyla ilgili bir yazı gönderdiklerini söyledi. Aynı yazı bu ürünleri satan mağazalara ve üretici firmalara da gönderildi. İsveç'in
tütün, sigara gibi kelimeleri sözlükten bile çıkarmaya çalıştığına dikkat çeken Tuncer, "Yeni bir kuşağı bunları bilmeden sigaradan uzakta yetiştirmeliyiz" uyarısında bulundu.
SABAH