Bir
mama firması tarafından
Türkiye genelinde 12 ilde, 4-36 aylık bebekli anneler ile çocuk doktoruyla yapılan '1 yaşından sonra bebek beslenmesi'' konulu araştırma sonuçlarını, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan açıkladı.
Buna göre araştırma, aralarında
İstanbul,
Ankara,
İzmir,
Adana,
Samsun,
Erzurum ve Gaziantep'in de bulunduğu 12 ilde, 4-36 aylık bebekli 611 anne ile özel kurumlarda çalışan 201 çocuk doktoru ile yapıldı.
Araştırmada, ''
Annelerin 1 yaşından sonra
çocuk beslenmesi konusundaki alışkanlıkları ile çocuk doktorlarının bu döneme ilişkin görüşleri'' incelendi.
Çalışma, annelerin çocuk beslenmesi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını ortaya koydu. Araştırmaya katılan ilk ve
ortaokul mezunu annelerin yüzde 45'i, üniversite mezunlarının ise yüzde 16'sı, bebek beslenmesi konusunda yeterli bilgisinin olmadığını ifade etti.
İlk ve ortaokul mezunu annelerin, bu konuda kendi deneyim ve bilgisinden yararlandığı, diğerlerinin ise kitap, internet ve televizyonlardan bilgi arayışı içinde olduğu tespit edildi.
Düzenli doktora gitme alışkanlığının da 1 yaşından sonra düşmeye başladığı belirlenen araştırmaya göre, 12 aya kadar çocukların yarıdan fazlası düzenli doktora götürülürken, bu oran 2-3 yaşlarında yüzde 32'lere kadar düşüyor.
Araştırmayla, çocukların 1 yaşına gelmeden evde pişen yağlı, salçalı yiyeceklerle de tanıştığı belirlendi. Buna göre, çocukların yüzde 60'ı bir yaşına gelmeden, yüzde 12'si ise 6 aydan önce evdeki bu yiyeceklerden tatmış oluyor. Ayrıca çocukların yüzde 82'sine yemek suyuna batırılmış ekmek yediriliyor.
-''1 YAŞINDAN SONRA ABUR-CUBURLA TANIŞIYORLAR''...
Çalışmaya göre, 1 yaşından sonra çocuklar abur-cuburla tanışıyorlar. 1-3 yaş arası çocukların bir günde sadece
meyve tüketenlerinin oranı yüzde 40 iken,
bisküvi, çikolata, gofret gibi yiyecekleri tüketenlerin oranı yüzde 60 olarak belirlendi.
Araştırma, Türkiye'de çocukların
hamburger, kola ve patates gibi fast food yiyeceklerle tanışma yaşının da 1'e düştüğünü ortaya koydu. Buna göre, 1 ve 2 yaşındaki çocukların yüzde 19'u, 3 yaşındakilerin ise yüzde 33'ü bu tür yiyecekleri tatmış oluyor. Çalışmaya göre, Türkiye'de genel olarak çocukların yüzde 24'ü, İstanbul'da ise yüzde 41'i, 3 yaşına gelmeden bu yiyeceklerden tüketmiş oluyor.
Çocukların yüzde 6'sı daha 1 yaşına gelmeden kola içmeye başlıyor.
-YORUM...
Çocuklar için ilk 2 yılın beslenme açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mocan, kırsal kesime doğru kadınların beslenme konusundaki bilgileri anne,
arkadaş veya yakınlarından öğrendiğini ve dolayısıyla da sağlıklı beslenme bilgisine sahip olamadıklarını söyledi.
Mocan, çocukların 1 yaşından sonra ancak hastalanınca doktora götürüldüğüne işaret ederek, 1 yaşından önce çocuklara tuz ve
şeker verilmemesi gerektiğini bildirdi.
Çocukların çok
erken yaşta hamburger, kola ve patates gibi yiyeceklerle tanışmasının da çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Mocan, çocuk yaşta gereğinden fazla tuz, yağ ve şeker tüketmenin ileride
kalp-
damar, şeker,
tansiyon ve alerjik hastalıklar için risk taşıdığını ifade etti.