Son zamanlarda çok fazla gündeme gelen gıda hileleri ve üretim yapan gıda firmalarında yaşanan hijyenik problemler, gıda güvenliğinde yaşanan sıkıntıları da gün yüzüne çıkarmıştır.
30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmakta.
Çıkarılan kanun ve yönetmelikleri ile iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlenmi bulunuyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hiçbir ayrım yapmaksızın bütün iş kollarında işçi çalıştıran kamu ve özel sektör işverenlere, iş güvenliği sağılığı ve konusunda genel bir sorumluluk yüklemiştir.
Yasal sorumlulukların getirdiği bu yükümlülükle birlikte TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube ve MÜTEF (Marmara Mühendis Mimar ve Teknik Elemanlar Federasyonu)’in birlikte düzenlediği ‘Gıda İşletmelerinde Gıda Güvenliği Ve İş Sağlığı Güvenliği' paneli geniş katılımla gerçekleştirildi.
Panele Gıda Mühendisleri odası Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Dik moderatörlük yaparken, İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Heperkan, Marifed Gıda Komitesi Başkanı ve Palmiye Gıdanın sahibi Abdullah Yıldırım Demirci ve Tepe Akademi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sezgin Çelik’te panelist olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan MÜTEF başkan vekili Deniz Gürel, ‘’Son zamanlarda çok fazla gündeme gelen gıda hileleri ve üretim yapan gıda firmalarında yaşanan hijyenik problemler, gıda güvenliğinde yaşanan sıkıntıları da gün yüzüne çıkarmış bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Çıkarılan kanun ve yönetmelikleri ile iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlenmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hiçbir ayrım yapmaksızın bütün iş kollarında işçi çalıştıran kamu ve özel sektör işverenlere, iş güvenliği sağılığı ve konusunda genel bir sorumluluk yüklediğini’’ belirtti.
Gıda Güvenliği konusunda sunum yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Heperkan, gelecek nesillerin sağlıklı ve güvenle büyümeleri adına atılması gereken adımların şimdiden ve geç kalmadan atılarak güvenli gıda güvenli tüketim ve bilinçli tüketici oluşturularak insanımıza güvenli gıda sunmamız gerektiğinin altını çizerek yapılması gereken çalışmaların ertelenmeden başlaması konusunda toplumun her kesimine çağrıda bulundu.
İş Güvenliği Konusunda değerlendirmelerde bulunan Tepe Akademi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sezgin Çelik, 6331 sayılı kanun çerçevesinde işletmelerin yükümlülükleri ve çalışanların dikkat etmesi gereken konularda bilgi vererek, yasanın işletmelere nasıl faydalar sağlayacağı konusunda da açıklayıcı bilgiler vererek, işveren çalışan devlet üçgeninde el ele vererek bir iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulması konusunda adım atılması gerektiği vurgusu yaptı.
İşletmelerdeki uygulamalar konusunda bilgi veren Marifed Gıda Komitesi Başkanı ve Palmiye Gıdanın sahibi Abdullah Yıldırım Demirci de, üniversiteden yeni mezun olan gıda mühendisleri ya da son sınıf öğrencilerine yönelik donanımlarının artırılması konusunda gerekli eğitim, seminer ve staj çalışmaları yapılarak iş hayatına başlangıç aşamasında donanımlarının artırılarak sektörde kalifiye eleman yetiştirilmesine destek olabileceklerini ve bu çalışmaların Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube ve Marmara Mühendis Mimar ve Teknik Elemanlar Federasyonu ile ortak hareket edilerek yapılması yönünde görüşlerini bildirdi.