Malatya Özel Gözde hastanesinde ameliyat olan 6 hasta, operasyon sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon nedeniyle İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde tedavi altına alındı. 10 gündür enfeksiyon tedavisi gören altı hastadan üçünün 'kör' olduğu iddia edilirken, sağlık bakanlığı konuyla ilgili soruşturma açtı.
ŞİŞME VE SULANMA SEBEBİYLE TEKRAR HASTANEYE BAŞVURDULAR
Hürriyet'in haberine göre; Malatya'da Özel Gözde Hastanesi'nde 11 Eylül Perşembe günü 20 hasta ameliyata alındı. Bunlardan 17 hasta aynı gün taburcu edildi. Taburcu edilen 6 hasta, Mahmut Erdal, Mehmet Yaşar Efe, Mehmet Salih Özyaşar, Mehmet Uzunkaya, Minadiye Çek ve Remziye Çoban, bir iki gün sonra gözlerinde ortaya çıkan şişme ve sulanma üzerine yeniden Gözde Hastanesi'ne başvurdular. Operasyonu gerçekleştiren Şakir Cengiz Algan, 'enfeksiyon' teşhisi ile bu hastaları İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne sevk etti. Algan'ın olayın kamuoyuna yansıması üzerine izne ayrıldığı öğrenildi.
'GÖZÜNÜ KAYBEDEN HASTALAR ALETLERDEN ENFEKSİYON KAPTI' İDDİASI
Hasta yakınlarından Feridun Çek, 75 yaşındaki annesi Minadiye Çek’in ameliyat sonrası sol gözünü kaybettiğini iddia ederek, "Yapılan tetkiklerde ameliyatta kullanılan aletlerden enfeksiyon kaptıkları sonucuna vardılar. Gözünü kaybeden diğer hastalar için de teşhis aynı. O gün peş peşe yapılan operasyonlarda yeterli hijyen kurallarına uyulmadığı için annem ile birlikte diğer 5 hasta daha enfeksiyon kapmış. 6 hastadan 3'ü kör oldu, diğer 3'ünün durumu da kritik" dedi.
'GÖRÜP GÖREMEYECEKLERİ BELLİ DEĞİL'
Tedavi altındaki alt hastayla ilgili Hürriyet'e bilgi veren Turgut Özal Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Turgut Yılmaz, "Özel bir merkezde katarakt ameliyatı geçiren 6 hasta göz içi enfeksiyonu tanısı ile kliniğimize müracaat etti. Yatışları yapılarak yoğun bir tedavi altına alındılar. Şuanda tedavileri devam ediyor. Enfeksiyonları nispeten yatışmaya başladı. Görüp görmeyeceklerine ilişkin kesin sonuç önümüzdeki 3 ila 5 haftada ortaya çıkacak. Bu süre içinde tedavileri devam edecek" dedi.
"HEPSİ AYNI TÜR AĞIR ENFEKSİYON"
6 hastanın da enfeksiyon türü aynı mı, sorumuza Yılmaz, "Ağır bir enfeksiyon, hepsi aynı tür görünüyor. Ancak biz enfeksiyon hastalıkları uzmanı değiliz, kaynağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Sağlık Bakanlığından bir müfettiş ile Malatya İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir enfeksiyon uzmanı konuyla ilgili inceleme yapıyor" yanıtını verdi.
KÖR OLDULAR MI?
Hasta yakınlarının üç hastayla ilgili olarak 'gözlerini kaybettiler' iddialarını anımsattığımızda ise Yılmaz, "Göz kaybı ile kesin bir şey söyleyebilmek için tedavi sürecinin tamamlanması gerekiyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra belli olacak. Şuanda görme düzeyleri çok düşük ama tedavi devam ediyor"
'SORUŞTURMA AÇTIK'
Malatya İl Sağlık Müdürü Nail Umay, konuyla ilgili Ankara'dan bir müfettiş geldiğini belirtirken, enfeksiyona neden olan etken mikroorganizmanın tespitine ilişkin incelemenin ise devam ettiğini söyledi. Tıp Fakültesinden 6 hastanın tedavisinin sürdüğü ancak üç hastanın durumunun kritik olduğuna dair bilgi aldıklarını belirten Umay, "Şu aşamada görme kaybı yoktur ya da vardır, diyemiyoruz. Toplam 4 ila 6 haftalık bir tedavinin sonucunu beklemek durumundayız. Bunun bir haftası geçti. 3 ila 5 hafta sonra belli olacak" dedi.