Ev ve bürolarda daha sık kullanılmaya başlanan klima ve bilgisayarların gözleri olumsuz etkilediğini ve göz kuruluğuna yol açtığını bildirdi.
Op. Dr. Tümtaş, yaptığı yazılı açıklamada, göz sulanmasıyla belirti veren göz kuruluğunun, bir süre sonra kişinin
yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemeye başladığını belirtti.
Gözyaşının,
kornea tabakasının tahriş olmasını engelleyerek rahat bir görüş sağladığını ve ayrıca gözü beslediğini ifade eden Op. Dr. Tümtaş, şunları kaydetti:
''
Göz kuruluğu, göz yaşını engeller. Göz yaşı çok önemlidir. Yabancı maddelerin teması durumunda gözü temizler. Göz kırpma refleksinin azalması, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen göz kuruluğunun en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor.
Göz kuruluğu kadınlarda, özellikle menopozla birlikte daha fazla görülüyor. Bunun dışında bazı göz hastalıkları da kuruluğu tetikliyor. Göz kuruluğunu tetikleyici en önemli dış etkenler, uzun süre bilgisayar kullanımı, televizyon
izleme,
araba kullanma gibi göz kırpmamızı yavaşlatan günlük hayattaki etkinliklerdir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ev ve bürolarda daha sık kullanılmaya başlanan klima ve bilgisayarlar gözleri olumsuz etkileyerek, göz kuruluğuna yol açıyor.
Kornea tabakası, damarsız bir dokudur ve beslenmesini sadece göz yaşıyla yapabilir. Kişi normalde her 15-20 saniyede bir göz kırpar ve her kırpmada göz yaşı, göz kapağıyla birlikte kornea üzerinde ince bir film tabakası şeklinde dağılır.
Kornea, açık kaldığı süre içerisinde beslenmesini, savunmasını ve nemlenmesini bu göz yaşından sağlar. 15-20 saniye sonra gözümüzü tekrar kırptığımızda bu göz yaşı gider yerine yenisi gelir. Göz kuruluğunda asıl sorun göz yaşı kalitesinin bozukluğudur.''
SUNİ GÖZ YAŞI KULLANILMASI
Göz kuruluğu yaşayan hastaların çoğunlukla gözde sulanma şikayetiyle doktora başvurduğunu duyuran Op. Dr. Tümtaş, ''Göz kuruluğunun tedavisinde suni göz yaşları kullanılıyor.
Günümüzde suni gözyaşlarından en yararlısı katkı maddesiz olanlarıdır. Katkı maddesiz suni göz yaşları, hiçbir yan etkisi bulunmadığı için kişi istediği kadar kullanabilir. Göz kuruluğunu engellemek için maalesef herhangi bir
tedbir bulunmuyor.
Ama kişinin, göz kuruluğu hissettiği zaman gözlerini kırpıştırması, şikayetini geçirecektir'' ifadelerini kullandı.
Op. Dr. Tümtaş, vatandaşların imkan ölçüsünde klimalı ortamlarda çok uzun süre bulunmamasını ve sürekli bilgisayar kullananların zaman zaman ara vermesini önerdi.