Grip olmamak için öneriler

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, mevsim değişikliği ile birlikte artan grip hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

Grip olmamak için öneriler

Ekim ayıyla birlikte grip vakalarında artış beklendiğini belirten İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Program Şube Müdürü Uzm. Dr. Canan Gülbayrak, "Risk grubunda olanların aşılanmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca gribe yakalanan vatandaşlarımız komşularından aldıkları ilaçları kullanmak yerine kontrole giderek doktor tarafından yazılan reçeteli ilaçları kullanmalıdır" dedi.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Program Şube Müdürü Uzm. Dr. Canan Gülbayrak, mevsimsel gribe karşı vatandaşların hazırlıklı olmasını söyledi. Gribin ciddi bir hastalık olduğunu grip sebebiyle iş gücü kaybı, hastaneye yatış, yoğun bakıma yatış hatta bazen ölümler yaşandığını belirten Gülbayrak, "Gribe yakalanan kişi iki hafta içinde iyileşir. Ama astım hastası gibi risk grubunda yer alan bir kişinin grip hastalığına yakalanması bu kişiye astım atakları yaşatabilir. Bu yüzden risk gruplarının grip hastalığına yakalanmaması için önlem alması gerekir" dedi.

RİSK GRUBU İÇİN AŞI ŞARTI

Gribin yüksek ateş, kırıklık ve kas ağrıları ile seyreden bir hastalık olduğunu ve hastalığın burun akıntısı ve hapşırık gibi hafif seyredilen 'soğuk algınlığı' ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Gülbayrak, "Gribe karşı risk grubunda yer alan kişilerin grip aşısı olmasını çok önemi bir gerekliliktir. Risk grubu 65 yaşın üzerindekiler, kronik solunum kalp ve metabolik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, hamileler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerdir. Bu risk grubunun grip aşısı yaptırması gerektiğini her zaman söylüyoruz" diye konuştu.

GRİP OLMAMAK İÇİN ÖNERİLER

Grip aşısının yapılmaması gereken kişiler olduğunu belirten Dr. Gülbayrak, tavuk yumurtası alerjisi olan, 6 aylıktan küçük çocukların ve daha önce aşı yaptırmış ve aşıya tepki gösteren kişilerin aşılanmaması gerektiğini belirtti. Vatandaşların grip hastalığında yakalandığında yaptığı yanlışların en başında komşudan temin edilerek kullanılan ilaçların geldiğini belirten Dr. Gülbayrak, "Gribe yakalanan vatandaşlarımız komşularından aldıkları ilaçları kullanmak yerine kontrole giderek doktor tarafından yazılan reçeteli ilaçları kullanmalıdır. Ama önemli olan gribe yakalanmamaktır. Bu yüzden grip aşısı yaptırılarak önlem alınabilir. Onun dışında düzenli ve sağlıklı beslenme, ellerin sabun ile sık sık yıkanması, göz, burun ve ağızla oynama ve dokunma alışkanlığından kaçınılması ve bol bol su içilmesi ile gripten korunma sağlanabilir" diye konuştu.
 
<< Önceki Haber Grip olmamak için öneriler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER