Sağlık Bakanlığı’na, üniversitelere ve diğer kamu kuruluşlarına ait, bünyesinde yoğun
bakım hizmeti verilen tüm
yataklı sağlık tesislerinde hastaların “yer olmadığı” gerekçesiyle başka bir hastaneye sevkinin önüne geçilmesi öngörülüyor.
Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğe göre
yoğun bakımda
tedavi görmesi gerekenler, erişkin, çocuk ve ilgili branş yoğun bakım hastası olup olmadığına bakılmaksızın, sağlık tesisinin, ilgili dal uzman tabibi mevcudu, tıbbi donanım ve boş yatak bakımından bakım ve tedaviyi sağlayabilecek seviye ve şartları taşıması halinde başka sağlık tesisine sevk edilemeyecek. Bu hastalar, öncelikle bu sağlık tesisinde boş bulunan yoğun bakım yataklarından birisine yatırılarak tedavi edilecek.
Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, yoğun bakımlarda görevli sorumlu uzman tabibin görev,
yetki ve sorumlulukları düzenlendi. Buna göre, bu birimlerde sorumlu uzman tabiplere, hizmetin koordinasyonu ve
organizasyonu, bir bütün olarak planlanıp yürütülmesi sorumluluğunun yanı sıra, organ donörü olabilecek hastalar hakkında organ nakli koordinatörünü önceden bilgilendirme yükümlülüğü de getirildi.
Bağışçı adayları tespit edilecek
Tebliğ ile, yoğun bakımlarda
organ bağışının artırılmasına yönelik önlem alındı. Bu birimlerde görev yapan sorumlu uzman tabiplere, organ bağışçısı olabilecek hastalar hakkında, organ nakli koordinatörünü bilgilendirme yükümlülüğü getirildi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Doku,
Hücre ve Kan Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Halil Yılmaz Sur düzenlemenin, organ bağışının artırılması amacıyla yoğun bakımlarla diğer birimler arasında koordinasyonun sağlanmasını da öngördüğünü bildirdi. Organ bağışının artırılmasında, yoğun bakım ünitelerindeki hastaların yakından takibinin büyük önem taşıdığını ifade eden Sur, söz konusu düzenlemeyle potansiyel donör adaylarının atlanmamasının hedeflendiğini söyledi.