İstanbul'da, aralarında hipermarketlerin de bulunduğu çeşitli
satış noktalarından alınan 127 hazır kıyma örneğinde yapılan incelemede, muhafaza koşullarına göre yüzde 75'inin, zehirlenme etkenleri açısından yüzde 38'inin uygunsuz olduğu belirlendi.
İstanbul Perakendeci
Kasaplar
Esnaf Odası,
Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği ve
Tüketiciler Birliği tarafından hazırlanan ''Gözümün Önünde
Kıymamı Hazırlayan Kasabımı Geri İstiyorum'' projesi çerçevesinde yapılan inceleme, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde basın toplantısıyla açıklandı.
Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Dr. Can Demir, satışı
yasak olan ''hazır'' ya da ''dökme'' tabir edilen kıymanın ne kadar sağlıklı olduğunu
sivil inisiyatif olarak incelemek amacıyla bu projeyi başlattıklarını ve
destek istedikleri belediyelerden kendilerine
yanıt veren
Bağcılar,
Bahçelievler,
Bayrampaşa,
Beşiktaş,
Güngören,
Kartal,
Maltepe,
Üsküdar,
Tuzla ve
Zeytinburnu belediyeleriyle birlikte çalıştıklarını söyledi.
Belediye ekipleriyle birlikte
Mayıs ayında söz konusu ilçelerden 127 noktadan hazır kıyma örneği topladıklarını anlatan Demir, bu örneklerin yüzde 50'sinin marketlerin et satış reyonlarından, kalan yüzde 50'nin de kasap olarak
hizmet veren yerlerden alındığını belirtti.
Demir, örneklerin
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana
Bilim Dalı Laboratuvarı'nda incelendiğini kaydederek, ''Bu sonuçlara göre hazır kıymanın, muhafaza koşulları bakımından yüzde 75, hastalık ve zehirlenme etkenleri bakımından yüzde 38 oranında uygun olmadığı ortaya çıkmıştır. Ulaşılan sonuçlar ürkütücü olup, hazır kıymanın canımıza kıydığını ortaya koymaktadır'' dedi.
ÇOCUKLARDA BÖBREK İFLASI TEHLİKESİ
Can Demir,
e.koli bakterisi açısından yapılan incelemede de bu kıymaların yüzde 38,6'sının e-koli analizlerinin uygun olmadığının görüldüğünü belirterek, bu bakterideki bazı toksinlerin çocuklarda böbreklerin iflasına ve
diyaliz tedavisine neden olan
tehlikeli sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Demir, ''Sonra dikkat ediyorsunuz çocuklar hastalanıyor. Her yerde artarak diyaliz merkezleri açılışları yapılıyor'' diye konuştu.
Dana kıyması olarak satılan hazır kıymalarda yapılan incelemelerde
domuz ve at etine rastlanmadığını, ancak
kemik,
tavuk ve
koyun etine rastlandığını vurgulayan Demir, ''Hazır kıymaların yüzde 46'sı uygunsuz ortamlarda satılıyor. Bunların içinde devasa marketler de var. Kıymanın rengini güzel göstermek için havuç karıştırıyorlar. Tavuk derisi katıyorlar. Tavuğun derisi yüzde 85 oranında bakteri üreten yeridir'' dedi.
Demir, tüketicinin hazır kıyma yerine, kendi gözü önünde makineden çekilen kıymayı
tercih etmesi tavsiyesinde bulundu.
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bilgin
Şahin de sığır etinin kilosunun 10 YTL'den aşağı olamayacağını, ancak piyasada
dana kıyma adı altında 7 YTL'ye kıyma satıldığını, bunların içine kemik, tavuk sakatatı, derisi katılmadan bu fiyata satılmalarının mümkün olamayacağını anlattı.
OKUL KANTİNLERİ
Şahin, özellikle okul kantinlerinin kilosu 2-3 YTL'den aldığı hazır
hamburger köftelerinde büyük tehlike bulunduğuna ve bu kantinlerin hiçbir denetime tabi olmadığına da dikkati çekti.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz de hazır kıymanın satışı yasak olmasına rağmen hala marketlerde satılmasının denetim eksikliğinden kaynaklandığını ve bunun tek sorumlusunun
Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı olduğunu savundu.
Deniz, gelecek hafta
Tarım ve Köyişleri Bakanı
Mehdi Eker hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını, ürünlerini inceledikleri büyük marketlerin de hazır kıyma satışını durdurmaması halinde isimlerini açıklamaya başlayacaklarını kaydetti.
Bülent Deniz, 10 milyonluk İstanbul'da sadece 12 veteriner hekimle tüm bu kıyma satış noktalarını denetlemenin mümkün olmadığını, bu konuda yetkileri alınan belediyelerin, karşılarında bu tür kıymaların satışının yapılmasına rağmen hiçbir şey yapamadıklarını sözlerine ekledi.