Toplumsal ilişkilerin obezlikte şaşırtıcı biçimde güçlü rol oynadığının vurgulandığı araştırmada, ailesi ya da yakın arkadaşları şişman olanlarda obezlik ihtimalinin daha fazla olduğu kaydedildi.
"New England Journal of Medicine"de yayınlanan ve Milli
Yaşlılık Enstitüsü tarafından desteklenen araştırma, 12 bin 67 kişi üzerinde yapıldı. Doğal kilo alma ve kilo almadaki diğer faktörlere bakılan araştırmada, bu konudaki en büyük etkinin aynı genleri paylaşmakta değil arkadaşlık ilişkisinde olduğu belirtildi.
Araştırmayı kaleme alanlardan
California Üniversitesi Öğretim Üyesi James Fowler, araştırmanın şaşırtıcı sonuçlarından birinin de yüzlerce kilometre uzakta olan arkadaşların bile bir kişinin kilo durumunu etkilemesi olduğunu söyledi. Araştırmaya göre, bir arkadaşı obez olanın aşırı şişman olma ihtimali yüzde 57, kardeşi obez olanın yüzde 40, eşi obez olanınsa yüzde 37 oranında artıyor. Çok yakın arkadaşlıklarda ise riskin üçe katlandığı belirtildi. Bu konuda cinsiyetin de önemli bir unsur olduğu tespit edilen araştırmada, aynı cinsiyetten arkadaşlıklarda bir kişinin obezlik riskinin, arkadaşlarından biri kilo alıyorsa yüzde 71 arttığı ortaya çıktı.
Erkek kardeşler arasında bu risk yüzde 44 olurken, kız kardeşler arasında yüzde 67'ye çıkıyor.
Obezliğin neden bulaşıcı olduğu sorusuna
cevap arayan bilim adamları, birlikte
vakit geçiren insanların yeme ve
spor yapma alışkanlıklarının birbirine benzemesinin tek başına açıklayıcı olmadığını düşünüyorlar. Dünya çapında 400 bini obez olmak üzere 1,5 milyar şişman yetişkinin olduğu kaydediliyor. Amerikalıların da üçte ikisi obez veya şişman.
CİHAN