Uzman Dr. Handan İlkdoğdu,
baskı gören çocuklarda tırnak yeme alışkanlığının daha çok görüldüğünü kaydetti.
Tırnak yeme alışkanlığının
ergenlik dönemine kadar devam edebileceğini belirten İlkdoğdu, "Bu hal çocuklarda genelde uyku bozuklukları ve hareket huzursuzluğu ile beraber bulunur.
Çocuk bu yoldan iç huzursuzluğunu başlatmaya çalışır. Aşırı baskıcı bir ana-
baba veya sert bir öğretmenin etkisinde kalan çocuklarda daha sık rastlanır. 7 -8 ve daha ileri yaşlarda da görülebilen tırnak yeme, özellikle çocukların ellerinde herhangi bir iş ya da oyunla uğraşmadığı zamanlara görülmektedir. Saklı kalmış bir saldırganlığı yansıttığı kabul edilir. Ergenlik çağına doğru çocukların hemen hemen yarısı tırnak yeme davranışı gösterir. Bunun nedeni olarak gençlerin çevreden onay görmemeleri olarak değerlendirilir" dedi.
Tırnak yeme alışkanlığından çok bu davranışa neden olan olayları saptamak gerektiğini ve tırnak yemenin güvensizlik belirtisi olduğunu açıklayan İlkdoğdu,
aile kavgaları gibi olayların da çocukları bu davranışa itebileceğini söyledi. Gergin ve kolay heyecanlanan kişilerde de tırnak yeme alışkanlığının sıkça görüldüğünü ifade eden İlkdoğdu şöyle konuştu: "Bu davranışın altında yatan sebepler
parmak emmede olduğu gibi çoğunlukla
psikolojik rahatsızlıklardır. Ailedeki büyüklerde tırnak yiyen varsa çocuk onları
taklit eder. Gergin ve kolayca heyecanlanan çocuklarda sık görülür. Aile geçimsizlikleri, çocuklar yanında ana-baba kavgaları, çocuğun azarlanması, dövülmesi, başkalarına örnek gösterilmesi, kötülenmesi, horlanmasıdır gibi olaylar da tırnak ve dudak yemeyi tetikler."
(CİHAN)