İstanbul bronşiti olarak adlandırdığı hastalık için Prof. Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA ''antibiyotiklerle de, öksürük şuruplarıyla da geçmeyen, inatçı kuru öksürükle seyreden bir hastalık'' diyor.
İşte Prof. Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA’ın İstanbul bronşiti hastalığı ile önemli uyarıları
Türkçe tıp literatüründe ‘öksürükle seyreden
astım’ ismiyle bilinen bu hastalık için ben bundan 10 yıl kadar önce İstanbul Bronşiti ismini önermiştim. Hastalarımın ‘Doktor bey, bizim çocuğun öksürüğü memlekete gittiğimizde tamamen kesiliyor, İstanbul’a döndüğümüzün ertesi günü tekrar başlıyor...’’ şeklindeki sözleri bana esin kaynağı olmuştu.
Bu öksürük krizlerine astım demek hem yanlış ve hem yanıltıcı. Çünkü, bu hastalarda hırıltı,
nefes darlığı, alerji gibi astımın karakteristik özelliklerinden hiçbirisi olmadığı gibi, sonuçta tamamen düzelen bir hastalığa ömür boyu kalıcı bir hastalık olan astım isminin verilmesi birçok hastanın gereksiz yere ve çok uzun süre astım ilaçları kullanmasına neden oluyor.
Bu tabloyu sadece bronşit olarak adlandırmak da çok uygun değil, zira İstanbul Bronşiti, virüs ve bakterilerin neden olduğu, bir hafta içinde düzelen ateş, balgam,
halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilere neden olan akut bronşite hiç benzemediği gibi, sigara tiryakilerinde yıllarca süren öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı şikayetlerine yol açan kronik bronşitten de çok farklıdır.
Bu hastalara, üst solunum yolları enfeksiyonu, sinüzit, farenjit,
geniz eti,
reflü, bronşit, astım, zatürree, hatta
tüberküloz gibi çok değişik tanılar konup, envai çeşit öksürük şurubu, balgam söktürücü ve nefes açıcı ilaçlar, türlü türlü antibiyotikler veriliyor. Hastalar ellerinde en az birkaç akciğer röntgeni, akciğer tomografisi, alerji testleri, çeşitli kan incelemeleri ile öksürüğü hiç düzelmemiş şekilde doktor doktor dolaşıyorlar. İçlerinde bronkoskopi yapılmış olanlar bile çıkabiliyor.
Peki, İstanbul bronşiti nedir?
İstanbul Bronşiti, bazen haftalarca, bazen aylarca sürebilen, zaman zaman tekrarlayabilen, antibiyotik
tedavisine
cevap vermeyen, daha çok
küçük çocuklarda ve kadınlarda görülen bir bronşit türüdür.
Hastalığın en önemli belirtisi çocuklarda öğürtü ve kusmaya, hanımlarda ise
idrar kaçırmaya neden olabilen öksürük krizleridir.
Gülme, hatta konuşma bu krizlerin başlamasına neden olabilir. Telefonla konuşurken ortaya çıkan öksürük nöbetleri de bu hastalığın tipik bir özelliğidir. Şiddetli öksürük çocuklarda karın ağrılarına, erişkinlerde ise sırt ve göğüs ağrılarına yol açabilir. Küçük çocuklardaki ilginç bulgularından biri de geceleri, saç dipleri ve boynun terlemesidir.
Hastaların çoğunda bu şiddetli öksürüğe karşılık hiç balgam yoktur, ama bazıları, az miktarda zor çıkan, yapışkan nitelikte balgam çıkarabilir.
İstanbul bronşitinin nedenleri
İstanbul Bronşiti’nin nedeni, bronş hiperreaktivitesi, yani bronşların aşırı duyarlı olmasıdır. Bronşlardaki bu aşırı duyarlılığın nedeni kesin olarak belli değildir, fakat küresel iklim değişikliğinin; büyük şehirlerimizdeki yoğun
trafik ve şehirleşmeden kaynaklanan dış hava kirliliğinin; ev, okul ve iş yerlerindeki iç ortam hava kirliliğinin; katkı maddesi içeren hazır gıdaların tüketilmesinin;
batı tarzı yaşama stilinin önemli rolleri olduğunu düşünüyorum.
İstanbul Bronşiti’nin tanısı da tedavisi de zor değildir. Çoğu zaman, hastanın şikayetlerinin dikkatle dinlenmesi ve fizik muayene bile tanı için yeterlidir.
Hastalık, bazı kişilerde bir kerelik tedavi ile tamamen geçerken, bazı hastalarda ileriki aylar ya da yıllar içinde tekrarlayabilmektedir, ancak astım ve kronik bronşit gibi kalıcı değildir.
STAR GAZETESİ