Kelliğin nedenlerinden birinin, saç üreten hücrelerin uygun şekilde gelişmemesi olduğu belirlendi. Saç kaybında genlerin önemli bir rol oynadığı biliniyor, ancak günlük alışkanlıkların sorunu şiddetlendirdiğinin pek bilinmediğine işaret ediliyor.
Daily Mail'in haberine göre, İngiltere'nin önde gelen uzmanları, saç kaybının bilinen nedenlerini ve alınması gereken bazı basit önlemleri açıkladı.
Saçın sert şekilde fırçalanması
deriye zarar veriyor ve saç dökülmesini kolaylaştırıyor. Kepek,
egzama ve deri yangısı da saç kaybının nedenleri arasında sayılıyor. Saç, ona güç veren keratinden oluşuyor ve az protein alımı keratin düzeyini azaltıyor.
Uzmanlardan Philip Kingsley, saç foliküllerini güçlendirmek için kahvaltının günün en önemli öğünü olduğuna işaret ederken, Jimmy Campbell de petrol bazlı şekillendiricilerin, saç foliküllerinin gelişmesine zarar verebileceğini belirtti.
SİGARA DA ZARARLI
Gazetenin haberine göre, fazla erkeklik hormonunun zararlı olduğu düşünülüyor. Bu çerçevede, stres altındaki kişiler bu hormonları daha çok üreterek saç kaybına maruz kalıyor.
Demir eksikliği de saç kaybının nedenleri arasında yer alıyor. Vücutta
demiri depolayarak kontrollü bir şekilde salan bir molekül olan ferritin'in seviyesi, yeterli demir olmadığında düşüyor. Bunun için
kırmızı et, yeşil
sebze,
ceviz ve kuruyemiş gibi demir açısından zengin besinlerle beslenmek gerekiyor.
Sık sık saç boyamak da zararlı. Boyanın içindeki bazı maddeler, saçı
doğal neminden yoksun bırakarak kolayca kırılmasına yol açabiliyor.
Araştırmalar, kimyasal PPD içeren boyaların alerjik reaksiyonlara ve deri yangısına yol açabildiğini gösteriyor.
Archives of Dermatology gazetesinde yer alan bir başka araştırma haberine göre de sigaranın,
kanser ve
kalp hastalıklarına yol açtığı gibi saç dökülmesine de neden olabildiğini ortaya koydu. Sigaranın, damarlara zarar verdiğinden saç foliküllerine kan akışını engellediği düşünülüyor. Sigaranın ürettiği serbest radikaller ve çevresel etkenler de saç kaybına neden oluyor.