AKDENİZ
Üniversitesi Organ Nakli
Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde ev kadını 37 yaşındaki Ayşe Acar’dan alınan böbrek, 7 yıldır diyalize bağlı yaşayan kardeşi 32 yaşındaki
Sinan Arslan’a başarıyla nakledildi. Bu naklin ardından 45 yaşındaki Mustafa
Yıldırım’dan alınan böbrek de yine laparoskopik yöntemle üniversite öğrencisi oğlu 22 yaşındaki Özgür Yıldırım’a nakledildi.
ERTESİ GÜN TABURCU
Hastaların sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr.
Okan Erdoğan, "laparoskopik yöntemde karından 4 delik açılıyor. 5 santimetrelik kesi yapılarak böbrek alınıyor. Tamamen kansız gerçekleşen
ameliyattan bir gün sonra
hasta taburcu oluyor. 6-8 saat sonra normal yemek yiyebiliyor. Klasik yöntemle karşılaştırılırsa ağrı çok az hissediliyor" diye konuştu.
Dünyada
organ nakil merkezlerinin yarısının artık laparoskopi yöntemini kullandığını belirten Doç. Dr. Erdoğan, ABD’de laparoskopik yöntemle ameliyat yapılmaya başlandıktan sonra canlı verici böbrek ameliyat sayısında yüzde 10 artış olduğunu, Türkiye’de ilk kez bu yöntemi kendilerinin kullandığını ve canlı nakil sayısının artmasını beklediklerini söyledi.
BU BORÇ ÖDENEMEZ
Ablasından alınan böbreğin nakledilmesiyle diyalizden kurtulan Sinan Arslan çok mutlu olduğunu söyledi. Ayşe Acar da kardeşinin çektiği acıları kendisinin de çektiğini ve böbreğiyle onu sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
İkinci olarak babasından
böbrek nakli yapılan
Kırıkkale Üniversitesi
Matematik Bölümü 3’üncü
sınıf öğrencisi Yıldırım ise "Hastalığım nedeniyle öğrenimimi dondurmak zorunda kaldım. İnşaatlarda bedeniyle çalışan,
demir ustası babam, vücudundan bir parçasını bana verdi. Babama olan borcumu nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum" diye konuştu.
HÜRRİYET