ÇUKUROVA Üniversitesi
Tıp Fakültesi Medikososyal Ünitesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sabri Yurdakul, insanların
sağanak yağmurların yağdığı, gökyüzünde karabulutların dolaştığı kış aylarında depresyona girdiğini, bundan kurtulmak için güneşli her günün en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Sonbahara girerken havanın kapalı olması ve sık sık yağmur yağmasının insanları mutsuz ettiğini söyleyen Sabri Yurdakul, bunun güneşin yokluğunun etkisiyle yaşandığını kaydetti.
Güneşi bol olan ülkelerde yaşayan insanların daha enerjik ve daha mutlu olduğunu söyleyen Yurdakul, “6 ay yaz, 6 ay kış yaşanan
Kuzey İskandinav ülkelerinde depresyonlar ve buna bağlı intiharlara çok sık rastlanmaktadır. Bizim ülkemizde de özellikle Adana'da güneşin olduğu yaz aylarında insanlar daha mutlu olurken kış aylarının girişi ile birlikte karamsarlıklar yaşanmaktadır.
Kış ayları ve güneşin az görülmesi sadece neşe ya da karamsarlık üzerine etki etmemektedir. İnsanlar bu dönemde daha çok iştahlarının açıldığından kilo aldıklarından da şikayet eder. Uykuya eğilim artar. Uzun süre uyuduğu halde kişi, yataktan kalkarken kendini yorgun ve dinlenmemiş hisseder” dedi.
İŞYERİNİZ AYDINLIK OLSUN
Güneşin azaldığı aylarda özellikle
büro içinde çalışanların aydınlık ortamda oturmaları gerektiğini söyleyen Yurdakul, şöyle konuştu:
“Güneş almayan ya da yeterince aydınlatılmayan bürolarda çalışanlarda konsantrasyon eksikliği, çabuk yorulma isteksizlik ve şekerli yiyeceklere ilgi artar ve bu da çalışmalarını olumsuz etkiler. İşle ilgili
küçük bir problemlerinde yıkılırlar. Bu insanların kış aylarını rahat geçirebilmeleri için güneş ışığına yakın ışık veren lambalar kullanılmakta ve fototerapi denilen yöntemle günde bir kaç saatlerini bu ışığın altında geçirmeleri
tavsiye edilmektedir. Kış aylarında görülen bu durumlarda yapılması gereken temel iş, güneşten daha çok istifade etmeye çalışmak. Çalışanların öğlen aralarında yapabildikleri kadar açık havada zaman geçirmeye çalışmaları, öğrencilerinde yağış olmayan günlerde teneffüslerde daha çok bahçeye çıkmalarıdır. Öğretmenler güneşin çıktığı bir zaman öğrencilerine mola verdirmelidir.”
HÜRRİYET