Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Uzmanı Yrd. Doç. Ömer Faik Sağun uyardı. Birçok hastalığın sebebi olabilen kulak çınlamasının hafife alınmaması gerektiğini söyledi.
Kulak çınlaması, günümüz hareketli ve gürültülü toplumunda birçok insanın sıkıntısı. Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun, birçok nedeni olabilen kulak çınlamasını bir hastalık olarak tanımlamıyor ve bir dizi hastalığın belirtisi olabilir diyor. Bunlar arasında, kulak kiri, içkulak iltihabı, ortakulak iltihabı, menier hastalığı, beyin tümörleri, ateşli hastalıklar, yorgunluk, zafiyet, bazı ilaçlar, yüksek veya düşük tansiyon, stres sayılabilir. Bu nedenle kulak çınlaması deyip geçmeyin bir doktora başvurmanızda yarar var.
KULAK KİRİ ÇINLAMAYI ARTIRIYOR
Kulakta, çınlama, vızıltı, ıslık veya tıslama sesi şeklinde ortaya çıkan kulak çınlamaları ton açısından farklılık gösterebiliyor. Bazı kulak çınlamaları işitme kaybına ve konsantrasyon bozukluğuna sebep olabiliyor. Kulak kirinin birikmesi, çınlamayı artırabiliyor. Özellikle çevre sessiz olduğu zaman, gece yatarken, daha rahatsız edici olabilir.
Kulak uğultusunun ya da çınlamasının önlenmesi çok da kolay değil. Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun; "Erken teşhis ve tedavi iyileşme sürecini hızlandırıyor. Çınlama erken tedavi edilirse tam düzelebilme şansı yüksek. Bazı kulak çınlamalarının uygulanacak tedavi ile ancak ilerlemesini engellemek mümkün. Bunun için hastaları sürekli takip etmek gerekir" dedi.
KULAK ÇINLAMASINI AZALTMAK İÇİN BAZI ÖNERİLER
- Yüksek sesli müziğe maruz kalmayın. - Kan basıncını (tansiyonu) kontrol altında tutun
- Aşırı tuz dolaşım sistemini bozacağı için kısıtlayın
- kahve, kola ve sigaradan uzak durun.- Günlük düzenli egzersiz yapın. .- Çok yorulmamaya çalışın ve gün içinde ara ara dinlenin..- Kulak çınlaması sağırlık yapmaz endişelenmeyin.
- Stresten uzak durmaya çalışın.