Prof. Dr.
Davut Aydüz, 'Kur'an-ı Kerim'de Besinler ve Şifa' kitabında,
besinler,
hastalıklar ve
şifalarına dair her konuyu hadisler ve ayetler ışığında açıklıyor.
Kitap, yaratılış hikmeti besinleri yakından tanıyabilmeniz için eşsiz bir kaynak.
Ruhlarımıza olduğu gibi bedenlerimize de şifa kaynağı bilgiler Kur'an-ı Kerim'de gizli. Hem dünya hem de
ahiret saadeti için gerekli dersleri veren mucizevî kitabımız, yiyebileceğimiz besinlerin isimlerine de yer veriyor.
Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, "Zaman ihtiyarladıkça Kur'an gençleşmekte; ihtiva ettiği hakikatler daha parlak şekilde ortaya çıkmakta." diyor ya, gerçekten öyle.
Bilim ve teknoloji ilerledikçe, İlahî kelamda yer alan bilgiler daha da somut hale geliyor.
Sakarya Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz, 'Kur'an-ı Kerim'de Besinler ve Şifa' kitabıyla sağlığımızla ilgili konulara ışık tutuyor bir nevi.
Acaba kâinattaki baş döndürücü ahengin mimarının mukaddes kitabında adı geçen
yiyecekler nelerdir? Bu yiyeceklerin insan sağlığına ne derece faydası vardır? İslam'ın, yenmesini men ettiği yiyecek ve içecekler nelerdir? Bu yiyecekleri yemenin ve içecekleri içmenin sağlığımız açısından ne gibi zararları vardır? Modern tıp bu konuda bizlere neler söylemektedir? İnsanlığa bir şifa olarak indirilen Kur'an, günümüz insanının en büyük problemlerinden 'ruh sağlığı' konusuna nasıl yaklaşmaktadır? Prof. Dr. Davut Aydüz, kitabında tüm bu soruların cevabını veriyor bize.
"Kur'an, insanlara yalnız dinî, ahlâkî, hukukî kanunlar ve kaideler getirmekle kalmamış, aynı zamanda şu ana kadar bilinebilen en mükemmel koruyucu hekimlik kaidelerini ve prensiplerini de getirmiştir." diyor Aydüz. Hatta kutsal kitabın sadece koruyucu hekimlikle ilgili sahalarda değil, diğer bütün alanlarda da getirdiği hükümlerle insan sağlığını korumayı hedeflediğini ifade ediyor.
Ziyadesiyle faydaları var
Kur'an-ı Kerim'de bazı
gıda maddelerinin adı zikredilmiş ancak geniş ve ayrıntılı bir biçimde bu maddelerin özelliklerine yer verilmemiş. Adı geçen bu gıda maddeleri, insan sağlığı için mutlaka gerekli olan protein, karbonhidrat ve yağları içeriyor.
Proteinli yiyeceklerden et,
balık ve sütü zikreden Kur'ân, karbonhidratlı yiyeceklerden ise
buğday, soğan,
sarımsak,
mercimek,
hurma ve
üzüm gibi
sebze ve meyveleri zikrediyor; nebatî yağlardan bahsediyor.
Aydüz, "Kur'an'da adı geçen besin maddelerinin; Kur'an gibi İlâhî, mu'ciz ve kıyamete kadar gelecek insanlara
rehber olan bir kitapta zikredilmesinin hikmetleri olmalıdır. Yani bunlar öylesine ve gayesizce zikredilmiş olamazlar. Muhakkak bunların insanlara ziyade bir faydası olmalı ki, dünya üzerinde bulunan birçok sebze ve meyveden sadece bunlar zikredilmiştir." diyor. Tabii bu sözleriyle adı zikredilmeyen diğer gıdaların faydasız olduğunu söylemek istemediğini de vurguluyor.
Hem maddî hem manevî şifa
Prof. Dr. Davut Aydüz, 'Kur'an-ı Kerim'de Besinler ve Şifa' kitabının çalışmalarına öncelikle manevî şifa ve maddî şifayı anlatmakla başlamış. Şifayı her yönüyle, ayetler ve hadislerden faydalanarak açıklamış. Aydüz'e göre şifayı bulabilmek için ilk önce Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisinin şifa olduğunu bilmemiz gerekiyor. Nitekim Peygamber
Efendimiz bir hadislerinde, bal ve Kur'ân'ın şifa olduğunu; diğer bir hadislerinde ise en hayırlı devanın Kur'ân olduğunu bildiriyor. Ancak Aydüz, Kur'an'ın manevî şifasından istifade edebilmek için birtakım şartların olduğunu dile getiriyor. Onlar da şöyle:
Kişinin her şeyden önce Kur'an'ı indiren
Allah'a kuvvetli imanının olması gerekir.
Aynı şekilde hasta olana şifayı verecek olanın da Allah (cc) olduğuna inanması gerekir.
Bunlarla beraber, Kur'an'ı tebliğ eden Hz. Peygamber'e (sas) ve onun Kur'an'ın esrarına dair öğrettiği şeylere de içten inanmak gerekir. Yoksa insan İlahî kitabın manevî şifasından istifade edemez.
Adı geçen besinler neler?
Kur'an-ı Kerim'de adı geçen sebze ve meyveler, çoğumuzun bildiği
incir,
zeytin ve hurmanın ötesinde... Kutsal kitabımızda zikredilen sebzeler; acur, sarımsak, mercimek, soğan,
kabak, reyhan, baharatlar, zencefil,
çiçek tozları (polenler), çemen, yonca, hardal ve kâfûr... Meyveler ise; hurma, incir, zeytin, üzüm, nar,
kiraz ve muz... Adı zikredilen diğer besin maddeleri ise bal, arı sütü,
anne sütü, su, ekmek, et, balık, kudret helvası ve bıldırcından oluşuyor. Peki, Kur'an-ı Kerim'de zikredilen zararlı yiyecek ve içecekler neler? Onlar da; ölü
hayvan eti (leş), kan,
domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan hayvan ve
içki...
Kitapta neler var?
Prof. Dr. Davut Aydüz, kitabında hastalıklar ve şifalarına dair pek çok ayrıntılı bilgiyle sorularımıza cevaplar veriyor. Kitabın ilk bölümünde şifanın tanımı yapılıyor. Aydüz, kalbî ve bedenî hastalıklardan ayrıntılı bir şekilde bahsediyor. Koruyucu hekimliği anlatıyor. Bulaşıcı hastalıklardan korunmadan tutun da, zararlı yiyecekler ve içeceklerden korunmaya, beden temizliği ve sağlığına,
dengeli beslenme ve
vücut sağlığını korumaya kadar her şey bu eşsiz kaynakta bulabileceğiniz konular arasında. Kitabın ikinci bölümünde Kur'an-ı Kerim'de zikredilen besinler ve ibadetlerin tıbbi faydaları işleniyor. Üçüncü bölümünde ise Kur'an-ı Kerim'de zikredilen zararlı yiyecek ve içeceklere değiniliyor.