Kuş gribiyle ilgili bir konferansa katılmak üzere Singapur’a gelen uzmanlardan ABD’deki St. Jude
Çocuk Araştırma Hastanesi’nde görevli Robert Webster, virüsün insanlara ilk bulaştığı 1997 yılından bu yana değişim gösterdiğini belirterek, 1997’de 37 derece sıcaklıkta 2 gün yaşayabilen virüsün günümüzde aynı sıcaklıkta 6 gün hayatta kaldığını söyledi.
Webster, H5N1’in nemli ortamlarda oda sıcaklığında en az bir hafta ölmediğine dikkati çekti ve bu yüzden yüksek sıcaklığa güvenilmemesini istedi. Virüsün göçmen kuşlarla bu yıl olmasa da eninde sonunda ABD’ye ulaşacağı uyarısında bulunan Webster, virüsün suya gittikçe uyum sağlamasının felaketin habercisi olduğu yorumunda bulundu. Webster, bunun kimyasal işlemden geçirilmemiş suyun artık güvenli olmayabileceği anlamına geldiğini söyledi ve içme suyunun kaynatılmasının önemini vurguladı.
Londra Kraliyet Hastanesi’nde viroloji profesörü olan John
Oxford da,
kuş gribinin insanlara bulaşmasının önlenmesi için, göçmen kuşların insanların yetiştirdiği kanatlılardan veya insanların kanatlılardan uzak tutulması önerisinde bulundu.
Uzman Kennedy Shortridge de, Asya’da ördeklerin böcek yemeleri için pirinç tarlalarında yetiştirildiğini ve tavuklarla birlikte beslendiğini anımsatarak, bunun hastalığın yayılmasını tetiklediğini kaydetti.
H5N1 ilk kez 1997 yılında Hong Kong’da insanlara bulaşmış ve 6 kişinin ölümüne yol açmıştı. Virüsün Asya’da yeniden ortaya çıktığı 2003 yılı sonundan bu yana 205 kişi hastalığa yakalanmış, bunlardan 113’ü ölmüştü. H5N1 son birkaç ayda
Avrupa,
Ortadoğu ve Afrika’da da görülmüştü.
HABERTURK