Rus uzmanlar yöntemlerinin geliştirilmesi durumunda
lösemi hastalığının çok az sayıda çocuğun hayatta kalabildiği hastalık olmaktan çıkacağını belirtiyor.
Yedi yaşında Karina Falahutdinova isimli çocuk hastalığı yenen şanlıklardan biri. Karinanın babası, "Henüz bir aylıktı. Vücudunda garip
mavi renkli bir döküntü oluşmaya başladı. Önce sıtma olduğunu düşündük. Daha sonra bunun bebek lösemi hastalığı olduğunu öğrendik. Ardından Karina yoğun bakıma alındı. Yapılan tahminler çok kötüydü" şeklinde konuştu.
Yekaterinburg
bölge çocuk hastanesinde
tedavi altında alınan Karina'nın doktoru Larisa Feçina, "Artık çocuğun hastalığına agresif kemoterapi ile etki edemeyeceğimizi anladık. Ve 'all-trans retinoik asit'i (daha çok "Vesanoid" olarak bilinir) kullanmaya karar verdik" dedi.
Feçina verdiği bilgide, "Vesanoid ile kemoterapi birleşimiyle yaptığımız yeni tedavinin sonuçları bizi doktorları da şaşırttı. Daha sonra bu yöntemi bir çok hastaya sunduk ve başarılı sonuçlar elde ettik" değerlendirmesinde bulundu.
20 yıl öncesine kadar bebek lösemi hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarıın
Rusya'da bulunmadığını söyleyen doktorlar, bu ilaçların doğru kullanımı ile ilgili bilgilerin de olmadığını söylüyor.
"HİÇ BİR ZAMAN PES ETMEYİN"
Şu anda ise yüzde 70'e ulaşan hayatta kalanların sayısı ile pediatrik onkoloji büyük bir ilerleme kaydetti. Feçina, "Elde ettiğimiz sonuçların o kadar iyi olduğunu farkettik ki bu sonuçları dünya ile paylaşabileceğimizi düşündük." dedi.
Rusya kendi uzmanlığını geliştirmek için
Almanya gibi ülkelerle yakın
işbirliği içerisinde çalışıyor. Şimdi ise Karina'ya ikinci hayat şansı veren bilgi ve deneyimiyle işbirliğini yaptığı yurtdışı partnerleriyle paylaşmayı umuyor.
Ağır hastalığa yakalanan çocukların anne-babalarına sabırlı olmak gerektiğini
tavsiye eden Karina'nın annesi "Hiç bir zaman pes etmeyin" diyor.