Mahkeme, patentin ancak yeni bir ilaca verilebileceğini öne sürerek, İsviçreli Novartis'in halihazırda var olan kanser ilacı Gleevec'in türevleri için yaptığı patent başvurusunu reddetti.
Hintli ilaç üreticisi Cipla'nın avukatı Pratibha Singh, mahkeme kararının uluslararası ilaç şirketlerinin, var olan ilaçların yeni sürümleri için Hindistan'da yeniden patent almalarını engelleyecek emsal karar olduğunu söyledi.
Kanser Hastaları Dayanışma Derneği avukatlarından Anand Grover, bu kararı uzun süredir beklediklerini ve mahkemenin Novartis'in talebini geri çevirmesinden memnun olduklarını söyledi.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü gibi yardım kuruluşları da Novartis'e patent verilmesine karşı çıkıyordu.
Hindistan'da üretilen ucuz kanser ilaçlarının, kendi ürününün çok benzeri olduğunu ileri sürerek bu ilaçların patent hakkını almaya çalışan Novartis, 2006'dan bu yana hukuk mücadelesi veriyordu.
Gelişmekte olan ülkelere ucuz ilaç sağlayan Hint ilaç endüstrisi ise Novartis'in yoksullara pahalı ilaç satmaya çalışmakla suçluyordu.
Kronik lösemi tedavisinde kullanılan Gleevec, 2 bin 600 dolara, Hindistan'da üretilen muadili ise 175 dolara mal oluyor.