Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, öksürüğün, virüslerin veya solunum yolundaki mikropların akciğere inmesinin en önemli engelleyicisi olduğunu bildirdi.
Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öksürüğün çocukluk çağında ailelerin en çok şikayet ettikleri konulardan biri olduğunu belirtti.
Solunum yollarıyla ilgili en küçük bir sorunda bile öksürüğün devreye girdiğini ifade eden Baki, ''Örneğin tükürüğün veya küçük bir besin kırıntısının solunum yoluna kaçması durumunda hemen öksürük refleksi devreye girer ve bunu dışarı atmaya çalışır. Bir bakıma öksürük solunum yollarının koruyuculuğunu yapar'' dedi.
Kısa süreli öksürüğün en sık nedeninin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu dile getiren Baki, ''Bunlar burun akıntısı, öksürük gibi halk deyimi ile gribal enfeksiyonlardır. Bu durumda öksürük, solunum yollarının en önemli koruyucusu durumundadır. Çünkü öksürük, virüslerin veya solunum yolundaki mikropların akciğere inmesinin en önemli engelleyicisidir'' diye konuştu.
Çok aşırı olmadığı müddetçe öksürüğe müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayan Baki, şunları söyledi:
''Öksürük vücudun savunma mekanizmasıdır. Çok aşırı olmadıktan sonra öksürüğün kesilmemesi gerekiyor. Aksi takdirde bu durum zararlı da olabiliyor. Dünyada yapılan çalışmalar, bu durumda kullanılan öksürük şuruplarının faydasını gösterememiştir. Sadece rahatlatıcı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Genellikle bu hastalar tedavi verseniz de vermeseniz de bir haftada düzeliyor.''
''Uzun süreli öksürüğün yüzde 90'ı hastalığa bağlıdır''
Baki, çocuklarda öksürüğün solunum yollarının koruyucusu olmasına rağmen önemli bir hastalığın belirtisi de olabileceğine dikkati çekerek, ''Öksürük, ateş, hışıltılı solunum ve sık soluk almayla birlikte seyrediyorsa zatürre veya bronşitin belirtisi olabilir. Ülkemiz bakımından değerlendirirsek uzun süreli öksürüğün çocuklarda en önemli 3 nedeni var. Bunlar astım, alerjik nezle ve sinüzittir. Çocuklardaki uzun süreli öksürüğün yüzde 90'ı, bu üç hastalıktan kaynaklıdır'' dedi.
Türkiye'de hangi yaş grubunda olursa olsun sürekli öksürenlerde tüberkülozun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Baki, ''Ayrıca sigara, uzun süreli çocuk öksürüklerinin önemli nedenleri arasında yer alıyor. Ülkemizdeki nedenlerinden bir diğeri de maalesef akciğere yabancı cisim kaçmasıdır'' diye konuştu.
Prof. Dr. Baki, öksüren çocuğa tanı koymanın zor olmadığını da belirterek, ''Sonuç olarak çocuklarda öksürük, solunum yollarının koruyucu meleği olmasına rağmen önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Nedeni ortaya konup zamanında tedavi, çocuğun gelecekteki sağlığı bakımından önemli olabildiği gibi hayat kurtarıcı da olabilir'' dedi.