Başlıyor başlamasına ama okuldaki
kazalar ve yaralanmalar da beraberinde geliyor. Uzmanlar, okulda meydana gelebilecek kazalar karşısında yapılması gerekenleri sıralıyor.
Yaramaz çocuklar özgürdür biraz daha. Düşme ya da birilerini düşürme endişesi taşımadan koşarlar da koşarlar. Teneffüs sesini duyar duymaz bahçeye fırlayıp
meyve suyu kutusuyla maç yaparlar. Bayrak direğine tırmanan mı dersiniz, birbiriyle çarpışıp yerde yuvarlananlar mı? Derin derin alınan nefesler ve koşmaktan pembeleşmiş yüzlerle geçer teneffüsler. Kavga dövüş,
yarış derken kazalar kaçınılmaz olur. Oynarken, şakalaşırken,
spor yaparken yaralanabilirler. Söz konusu afacanlar olunca her an her şey olabilir. Medline operasyonlardan sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, çocukların başına gelebilecek yaralanmalar,
burun kanamaları, kırık-çıkıklar konusunda yapılması gerekenleri anlatıyor.
Fetih Koleji Rehberlik Uzmanı Veysi Baş da kazalara karşı ailelere ve okul yöneticilerine tavsiyelerde bulunuyor.
Okul kazalarında bunlara dikkat edin!
Medline operasyonlardan sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer muhtemel kazalara karşı yapılması gerekenleri de şöyle sıralıyor:
Burun kanamaları: Burun kanamalarında başı geriye yaslamak kesinlikle yanlış bir yöntemdir. Bu şekilde kan genze dolar. Baş öne eğilmeli ve burun kanatları 10 dakika sıkı tutulmalı. Kanama durmuyorsa en yakın sağlık kurumuna gidilmeli.
Baş yaralanmaları: Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer
temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konularak bir müddet
baskı uygulanmalı.
Kesikler: Kesilen
bölge temizlendikten sonra kanayan yere 10 dakika tampon yapılmalı. Kanama basınç ile durdurulamıyorsa turnike uygulanmalı. Yani kesik bölge bir bezle bağlanmalı.
Burkulma ve ezikler: Şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi ile kendini gösteren burkulma ve eziklerde ilkyardım için hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz konulmalı ve elastik bandajla sarılmalı.
Kırık ve çıkıklar: Bu durumda yapılması gereken, kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemektir.
Sağlık kurumuna gitmeden önce
tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamak gerekir. Eğer sadece çıkık söz konusuysa çıkığın olduğu yeri askıya almak en iyisi.
Bayılmalar: Baygın kişi hemen yerden kaldırılmamalı, düz bir şekilde sırtüstü yatırılmalı ve eğer
kusma hali varsa yan çevrilmeli. Kesinlikle ağzına bir şey konulmamalı.
Çocuklar kazalara karşı bilinçlendirilmeli
Fetih Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Veysi Baş çocukların kazalara karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor:
Çocuğu
servis kullanan aileler çocuğuna servis şoförü ve hostesinin sözünü dinlemesi gerektiğini tembihlemeli. Eğer öğrenci servis kullanmıyorsa ona, yayalara ayrılan yolları kullanması gerektiği anlatılmalı. Karşıdan karşıya geçerken hangi ışıkta geçmesi gerektiği öğretilmeli.
Okuldaki güvenli alanlar konusunda çocuk bilinçlendirilmeli ve oralarda oynaması gerektiği izah edilmeli. Tırmanma halatları, denge direkleri, basketbol potaları,
voleybol filesi gibi
araçları dikkatli kullanmaları tembihlenmeli. Meydana gelebilecek kazalar hakkında örnekler verilmeli.
Okul idarecilerine de sorumluluk düşüyor. Okul kazalarında yaralanmaların önemli bir kısmı, çocukların aletlerden düşmeleri ve yere çarpmalarından kaynaklanır. Bu nedenle kullanılan araç ve gereçler, dersin yapıldığı alan en verimli kullanılacak şekilde planlanmalı. Çocukların aletleri, nerede ve nasıl kullanmaları gerektiği öğretilmeli. Araç ve gereçler, çocukların boy ve ağırlıklarına uygun seçilmeli. Kazalara sebep olacak kapı,
dolap, lavabolar vs. sık sık gözden geçirilmeli.