Sağlık Bakanlığı, kol naklinden sonra,
yaşamsal öneme sahip olmayan, ancak yokluğu kişilerin hayatını olumsuz etkileyen saç derisi, yüz, rahim, nefes ve yemek borusu, mesane gibi
organ ve
doku nakillerinin de önünü açmaya hazırlanıyor. İlk aşamada, kol naklinin devlet tarafından ödenmesi için çalışma yürütülüyor.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, geçen yıl Türkiye'de ilk kez başarıyla gerçekleştirilen
kol naklini de kapsayan, yaşamsal açıdan, nakli zorunluluk taşımayan, ancak kişilerin yaşam kalitesini artıracak organ ve dokuların nakliyle ilgili esasları içeren düzenlemenin tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.
Şencan, çıkarılacak yönergenin,
karaciğer, böbrek ve
kalp gibi yaşamsal önem taşımayan saç derisi, yüz, rahim, nefes ve yemek borusu, mesane, yumurtalık gibi organ ve dokuların nakliyle ilgili hususları düzenleyeceğini anlattı.
Kol naklinin devlet tarafından ödenmesi için
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinde de Sosyal
Güvenlik Kurumu (SGK) ile bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Şencan, bunun yürürlüğe girmesiyle de kol nakli yapılan hastaların
tedavi giderlerinin kurum tarafından karşılanacağını söyledi.
DÜZENLEMENİN KAPSAMI
Sağlık Bakanlığı'nın saç derisi, yüz, rahim, nefes ve yemek borusu, mesane, yumurtalık gibi organ ve doku nakillerinin önünü açacak düzenlemesi, bu tür nakillerin belirli şartları taşıyan merkezler tarafından yapılmasını öngörüyor.
Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı bu merkezlerde nakil sonrası takiple ilgili kriterler de yer alacak.