Endokoloji Uzmanı Fevzi Balkan, Ramazan ayında her şeker hastasının oruç tutmasının uygun olmadığını ancak şekeri iyi seyreden, insülin kullanmayan Tip1 diyabetli olmayan şeker hastalarının oruç tutabileceğini söyledi. Balkan, “Şeker hastalarının sahurda iyi beslenmeleri ve sıvı almaları gerekiyor. Çünkü sıvı eksikliği olan hastalarda şeker komasına bir meyil oluşabilir.” dedi.
Fatih Üniversitesi Şirinevler Hastanesi Endokoloji Uz. Dr. Fevzi Balkan Ramazan ayında oruç tutan şeker hastalarının dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Dünyada diyabet sıklığının giderek arttığını söyleyen Balkan, “Özellikle beslenme sıklığının değişmesi, obezitenin artması nedeniyle diyabet sıklığı her geçen gün artıyor. Dünyada 2030 yılında 390 milyon diyabet hastasının olması bekleniyor. Şuanda Türkiye’de 7 milyon diyabetli hasta var. Hastaların birçoğu şeker hastası olduğunun farkında değil.” diye konuştu.
Ramazan ayında her şeker hastasının oruç tutması uygun olmadığını ancak şekeri iyi seyreden , insülin kullanmayan Tip1 diyabetli olmayan şeker hastalarının oruç tutabileceğini belirten Balkan, şöyle devam etti: “Diyabet hastası olan ve oruç tutmak isteyen hastaların ilaçlarında ve diyetlerinde belli ayarlamalar yapmaları gerekiyor. Düşük risk gurubundaysalar ramazanda oruç tutmalarında bir sakınca olmayabilir. Özellikle kısa süreli insülinlerin sahurda yapılmasını önermiyoruz. Hastaların sahurda iyi beslenmeleri ve sıvı almaları gerekiyor. Çünkü sıvı eksikliği olan hastalarda şeker komasına bir meyil oluşabiliyor. Özellikle karbonhidrattan zengin beslendiklerinde şeker oynamaları olabilir. Buda hastaların genel durumunun kötüleşmesine sebep olabilir."
Diyabeti olan hastaların böbrekle ilgili rahatsızlıkları olan hastaların, Tip1 diyabetli hastaların uzun süre aç kalmasının uygun olmayacağını aktaran Balkan, “Tip2 diyabeti olup insülin kullanan hastalarında kısa insülinlerinin uzuna çevrilmesi gerekiyor. Böylece hastalarda komplikasyon riskini azaltabiliriz.Şekeri oynak seyreden, hiperglisemi (şeker yüksekliği) yüksek hastaların oruç tutması çok uygun değil. Onun dışında şeker hastalarının tutması uygun değil. Şeker hastalarının oruçlu iken hipoglisemi (şeker düşüklüğü) ve hiperglisemi (şeker yüksekliği) açısından da dikkatli olması ve bu iki durumda hangi şikayetlerin meydana geldiğini iyi bilmesi gerekir. Diyabet hastaları iftarda ve sahurda sıvı tüketiminin yeterli olması gerekiyor. Gün içerisindeki sıvı eksikliğini karşılamak için. Özellikle sahurda bal, reçel gibi yiyeceklerden uzak durması gerekiyor. Diyabet hastalarına onları uzun süre tok tutacak sebze ve proteinlerle beslenmesini öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.
CİHAN