Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de sağlığımız. Kalp sağlığımıza dikkat ederek oruç ibadetimizi nasıl ifa edebiliriz?
Samanyoluhaber.com'a özel konuşan Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Soner Demir 'Oruç tutan kalp hastaları iftarda ve sahurda nasıl beslenmeli?' sorusuna cevap verdi.
"Oruç tutan kalp hastalıkları da tüm sağlıklı bireyler gibi öncelikle iftarda aşırı tıka basa yememeli." diyen Demir şöyle devam etti: "Az tuzlu, az yağlı, az şekerlibeslenme programlarına devam etmeliler. Rutin diyet programı ramazan münasebetiyle ihmal edilmemeli. Oruç tutan kalp hastalarının iftarı su ve hurmayla açtıktan sonra salata, çorba ve kahvaltı ile hafif bir başlangıç yapıp 10-15 dakika ara vermelerini istiyoruz. Vücuda yapılacak aşırı ve hızlı yüklemenin kalp sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için bu durum önemli. Kesinlikle aşırı tuzlu, aşır yağlı ve aşırı tatlı gıdalardan uzak durulmalı. Kızartma, yağlı et yemekleri, hamur işleri ve şerbetli kızartılmış hamur tatlılarını önermiyoruz.
Kalp hastaları için sahur öğünü deen az en iftar kadar önemli. Öncelikle sahur mutlaka yapılmalı. Alınması gerekenler ihmal edilmemeli. Sahurda önerebileceğimiz en sağlıklı beslenme şekli kahvaltıdır. Yumurta, süt, peynir hem sağladığı enerji açısından hem de tok tutması bakımında mutlaka tüketilmesini önerdiğimiz besinlerdendir. Kalp hastaları iftar ile sahur arasında su tüketimini ihmal etmemeli. Özellikle yaz aylarında günlük en az 1.5- 2 litre su içilmesini öneriyoruz."