ÖZİDA, anne babaların
özürlü çocuklarını tanıyıp, kimlerden nasıl
yardım alacaklarını öğrenmeleri amacıyla özürlü
ailelerine
rehberlik hizmeti verecek.
Projenin yol haritasının oluşturulması amacıyla akademisyen, STK ve ilgili kamu kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla
İçkale Otel'de ''özürlü çocuğa sahip aileler için aile rehberliği hizmetleri'' çalıştayı düzenlendi.
ÖZİDA Başkanı Bekir Köksal, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, hayat boyu öğrenme ilkesinin önemine dikkati çekerek, özellikle dezavantajlı grupların bu programlardan yararlanması gerektiğini söyledi.
Özürlü grupların ihtiyaçlarına göre hazırlanan eğitim programlarının engelleri ortadan kaldırmayı hedeflediğine işaret eden Köksal, bu süreçte rehberlik faaliyetlerinin önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Özürlü bireye sahip çocuğun ve ailesinin çevreyle iletişiminin ve yaşamının sorun oluşturduğunu ifade eden Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''
Anne babaların özürlü çocuğunu her yönüyle tanıyıp, kimlerden nasıl yardım alabileceklerini bilmeleri ve bu yardımın içeriğini öğrenip kendi katkılarının nasıl ve ne şekilde olacağının farkına vararak, çaba sarf etmeleri çocuk ve çevresi için yaşamı çok daha kolay ve verimli hale getirecektir. Bu durum özürlü bireylere sahip ailelere yönelik rehberlik hizmetlerinin önemini de ortaya koymaktadır.''
Çalıştayın hem özürlü çocuğa sahip ailelere hem de özürlü çocuklara verilmesi gereken eğitim desteği açısından oldukça önem taşıdığını vurgulayan Köksal, çalıştay sonucunda hazırlanacak çerçeve eğitim programlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi.
Milli eğitim bakanlığı özel eğitim rehberlik ve danışma hizmetleri genel müdürü Ruhi Kılıç da engelli çocukların eğitiminde ailenin rolünün önemini vurguladı. Çalıştayın ailelere yönelik rehberlik hizmetlerinin içeriğinin belirlenmesini sağlayacağına işaret eden Kılıç, elde edilecek sonuçların çalışmalarına ışık tutacağını kaydetti.
ÇERÇEVE EĞİTİM PROGRAMLARI HAZIRLANACAK
0-6 yaş arasındaki özürlü çocukların eğitimi konusunda anne babayı eğitmek ve öğretici olarak yetiştirmek için çerçeve eğitim programlarının hazırlanması amacıyla düzenlenen çalıştay, iki gün sürecek.
Akademisyenler, STK ve ilgili kamu kurum ve kuruşlarının temsilcilerinin aralarında bulunduğu 60 kişilik ekiple gerçekleştirilecek çalıştayda, ''aile rehberlik hizmetlerinin kapsamı'', ''aile rehberliği hizmeti sunanların yeterlilikleri'', ''aile rehberlik hizmetleri nasıl bir modelde olmalı'' konuları çalışma gruplarında tartışılacak.