İstanbul Cerrahpaşa
Tıp Fakültesi'nde yatan iki yaşındaki T.M.Ö., menenjitin en tehlikeli ve bulaşıcı türü olan "Meningekok" adlı
hastalık nedeniyle geçtiğimiz perşembe günü hayatını kaybetti. Birkaç ay içinde aynı hastalık nedeniyle üç çocuk daha öldüğü için hastanede alarmı verildi. T.M.Ö.'nün ailesi dahil yakın temasta bulunan herkese antibiyotik tedavisine başlandı.
Menenjitin henüz salgın düzeyinde bulunmadığını anlatan
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları B
ölüm Başkanı Prof. Dr.
Haluk Çokuğraş, "Bu hastalıktan son dönemde bizim hastanemizde yakın zamanda iki ölüm daha olmuştu. Birbirlerine bulaştırmadıkları için salgın diyemeyiz. Yine de önlemimizi aldık.
Sağlık Müdürlüğü'ne bildirimleri yaptık" dedi. Aynı hastalıktan yakın dönemde
Göztepe Eğitim ve
Araştırma Hastanesi'nde de bir çocuğun hayatını kaybettiği, pek çok hastanın tedavisinin yapıldığı öğrenildi.
Beyin zarın iltihabı olarak bilinen "meningekok" denen bakteri Afrika'da çok sık bulunuyor. Bu nedenle Suudi Arabistan'a gidecek hacılara aşı yapılıyor. Ancak meningekok aşısı bakterinin her türüne karşı koruyucu değil. Ayrıca aşı çocuklara uygulanamıyor. Hastalık özellikle 15 yaşından
küçük çocukları etkiliyor. Meningekok, insandan insana geçtiği için son derece tehlikeli bir hastalık olarak biliniyor. Hastalık ileri derecede kırıklık, hafif ateş,
baş ağrısı,
kusma ve ense sertliği ile başlıyor. Bir iki gün içinde hasta ağırlaşıyor. Karnı içeri çekiliyor, dişler kenetleniyor. Kafa geriye bükülüyor. En ufak temas hastanın sıçramasına neden oluyor. Hastalık hızını artırınca vücutta felce neden oluyor. Özel bir antibiyotik tedavisi dışında korunma yolu bulunmuyor.
SABAH