Adana İl
Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları Koordinatörü Dr. Aylin Üner Sönmezlerler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılında
Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan
hasta hakları biriminin 2005 yılından itibaren de Adana'da uygulamaya geçtiğini belirtti.
Sönmezler, kentteki devlet
hastaneleri ve
ağız-diş sağlığı merkezi dahil olmak üzere 12 sağlık biriminde
hasta hakları bürosunun bulunduğunu, personelin konusunda uzman, 4 yıllık
üniversite mezunu kişilerden seçildiğini söyledi.
Sönmezler, ayrıca tüm sağlık personelinin de hasta hakları konusunda eğitimden geçtiğini, 19 bin çalışana sorumluluklarının anlatıldığını vurguladı.
Hasta haklarına gelen şikayetleri incelediklerinde de soruna neden olan temel nedenler arasında
iletişim eksikliğinin göze çarptığını belirten Sönmezler, bu nedenle
sağlık çalışanlarına yönelik eğitimlerin iletişim, empati, beden dili,
öfke ve stres yönetimi konularında verildiğini bildirdi.
Sönmezler, 30 çalışanı bulanan hasta hakları biriminde toplanan şikayetlerin aralarında İl Genel Meclisi üyesi ve Valiliğin görevlendirdiği bir vatandaşın da bulunduğu 7 üyeden oluşan hasta hakları kurulunda incelendiğini, gizli oylamayla karar verildiğini belirtti.
Şikayetlerin 15-20 gün içinde sonuçlandırıldığını ifade eden Sönmezler, bir hastaneyle ilgili kurulun verdiği karar ve önerilerin 3 ay içinde yerine getirildiğini anlattı.
Sönmezler, geçmiş yıllarda şikayetlerin daha çok
sistem işleyişi ve sosyal güvenlik ödemeleriyle ilgili olduğunu, ancak sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte bu yöndeki şikayetlerin bitme noktasına geldiğini belirtti.
Hasta hakları konusundaki şikayetlerin gün geçtikçe azaldığını, artık vatandaşların daha özel ihtiyaçlar için şikayetlere başladığını ifade eden Sönmezler, şöyle devam etti:
''Hastaların
hizmetlerden yararlanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, sağlık kuruluşunu, personeli tanıma, seçme ve değiştirme, mahremiyet, bilgilendirilmiş rıza, güvenlik, dini vecibelerini yerine getirebilme, insani değerlere saygı gösterilmesi ile ziyaret, refakatçi bulundurma, müracaat, şikayet ve
dava, bilgilerinin gizli tutulması,
tedaviye reddetme ve durdurma gibi hakları bulunuyor.
Hasta haklarıyla ilgili her geçen yıl şikayet sayısında azalma yaşanıyor. 2009 yılında 8 bin olan şikayet sayısı geçen yıl 5 bin 500'e geriledi. Bu yıl ise şu ana kadar 3 bin 500 başvuru geldi. Başvurular yılın ilk yarısı yoğun, ikinci yarısı daha az olur.
Bu nedenle yıl sonunda geçen yıldan daha az bir şikayet oranına ulaşılması bekleniyor. Sağlıkta dönüşüm bu başarıyı getirdi. Artık vatandaşlar ya daha lüks hizmetler için ya da teşekkür için başvuruda bulunuyor. 2009 yılında bin 500 olan teşekkür başvuru sayısı geçen yıl 2 bine yükseldi. Tabii çalışanların da memnuniyeti arttı.
Çünkü hastaneden, sağlık hizmetlerinden memnun olan bir hasta, sağlık çalışanlarına da rahatlık sağlıyordu. Eskiden sağlık çalışanları ile hastalar arasında büyük kavgalar yaşanıyordu.
Artık bunlar olmuyor. Hasta haklarına yapılan başvurular sonucu, hastanelere daha
modern asansörler, klima, televizyon, oturma grupları kazandırıldı. Bazı servisler baştan sona yeniden yapılandırıldı.''
VATANDAŞLAR HASTA HAKLARIYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRİLİYOR
Sönmezler, vatandaşları da hakları ve sorumluluklarıyla ilgili bilgilendirdiklerini bu kapsamda 127 bin kişiye ulaştıklarını söyledi.
Hastanın haklarının yanı sıra ''genel sorumluluk, sosyal güvenlik durumu, sağlık çalışanlarını bilgilendirme, hastane kurallarına uyma ve tedavisi ile ilgili önerilere uyma'' gibi sorumluluklarının bulunduğunu belirten Sönmezler, bilgilendirme faaliyetlerini her alanda yürütmeye çalıştıklarını vurguladı.
Kentte açılan fuarlarda stant kurduklarını, ayrıca, okullar, kahvehaneler, kafeler, toplu organizasyonlarda broşürler dağıtarak hasta hakları konusunda bilgi verdiklerini anlatan Sönmezler, hastanede yatakta tedavi gören hastaların da her gün ziyaret edilerek, şikayetleri olup olmadığının sorulduğunu söyledi.
Sönmezler, geçen yıl hasta hakları birimlerine gelen şikayetlerden 565'inin sağlık çalışanları ile ilgili olduğunu, kurulun incelemesi sonrasında 60'ında hak ihlalinin tespit edildiğini ve yasal işlem başlatıldığını belirtti.
İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik de hasta hakları konusunda gelen şikayetlerde geçen yıllara göre büyük oranda azalma olmasının, hekimin davranışı ve sağlık hizmetleriyle ilgili teşekkür yazılarında ise artış yaşanmasının kendilerini memnun ettiğini vurguladı.
Sağlık sektöründe hizmet vermenin dikkat ve hassasiyet istediğini anlatan Kemik, ''Tüm dünyada herkesin çok mutlu olduğu bir sağlık sistemi yok. Ancak bizdeki oranlar dünya ortalamasının üstünde.
Biz elimizden geleni yapıyoruz, vatandaşlarımız şunu bilsinler ki sağlık camiası iyi niyetle çalışıyor. Eksiklerimizi de gün geçtikçe tamamlıyoruz. Daha iyi olacağız.
Vatandaşımız artık aldığı sağlık hizmetinden memnuniyetini ifade ediyor. Bunlar da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor'' diye konuştu.