Arıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
gıda zehirlenme vakalarına her
mevsim rastlanıldığını belirterek, özellikle açıkta satılan gıdaların büyük risk taşıdığını ve zararlı bakterilerin el temasıyla çok daha hızlı yayıldığını söyledi.
Arıcı, şöyle konuştu:
''Sıcak havalarda, yiyeceklerdeki bakterilerin fazla ve hızlı yayılması nedeniyle
gıda zehirlenmesi riski daha yüksek. Örneğin, açıkta satılan dondurmalar, dış etkenlere maruz kaldığından çok riskli. Yaş pastalarda yaz aylarında bir an önce tüketilmeli ve tazeliğine dikkat edilmeli. Çünkü yaş pastalar el emeği fazla olan ürünler.
Elle teması fazla olabileceğinden zararlı bakteriler hızla çoğalabilir. Elle temas nedeniyle lahmacunda riskli grupta yer alıyor. Lahmacun pişirirken, mikropları ölse de, bazı bakteriler pişirme sonrasında da zehirleyebiliyor. Genel
hijyen kurallarına uyulmayan her yerde gıda zehirlenmesi olabilir. Tüketici hijyene dikkat etmeli.''
Çiğ sütten yapılmış peynirlere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Arıcı, ''Çiğ sütten yapılmış peynirler çok lezzetli olur. Bu gıdaların bir olgunlaşma süresi var.
O süreden önce, taze olarak tüketilmemeli. Köy peynirleri de asla taze olarak tüketilmemeli. Olgunlaşma sürecinde zararlı mikroplar ölür. Sadece faydalı bakteriler kalır. Gıda zehirlenmeleri genellikle zararlı bakterilerden kaynaklanır'' dedi.
Arıcı, yaz aylarında tüketilen gıdaların tazeliğine önem verilmesi gerektiğini söyledi.
GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ
Zehirlenen kişilerde
kusma, ateş ve ishal gibi belirtilerin görülebileceğini ifade eden Arıcı, zararlı bakterilerin bazılarının insanları zehirlediğini, bazılarının ise
hasta yaptığını anlattı.
Zehirleyen bakteriler ile hasta yapan bakterilerin birbirinden farklı olduğunu aktaran Arıcı, şu bilgileri verdi:
''Staphylococcus aureus bakterisi zehirler ancak, salmonella ve
kolera hastalık yapar.
Zehirlenmede insanlar hemen sonucunu görürken, hastalıkta daha farklı. Burusella, uzun süre insanda kalabilir, ızdırap verebilirler ve öldürebilirler.
Ama zehirlenme kısa sürede ortaya çıkar. Zehirlenmenin etkisi 1 saat sonra bile görülebilir. Çiğ sütten yapılan bazı peynirler taze tüketilirse, listeria, bakterisi nedeniyle bebek düşürme,
menenjit gibi bir çok hastalık yapabilir.
EHC bakterisi de çocuklarda
böbrek yetmezliği gibi bir çok ölümcül hastalığa neden olabilir.''