Türk Toraks Derneği İstanbul Şubesi tarafından Üsküdar'daki
Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde düzenlenen ''Sigara ile Mücadele'' konulu sempozyuma katılan Prof. Dr. Chapman, 300 milyondan fazlası Çin'de olmak üzere dünyada 1.2 milyar kişinin sigara içtiğini bildirdi.
Chapman, Dünya
Sağlık Örgütü'nün 2003 yılı verilerine göre, yılda 4.9 milyon kişinin sigaranın neden olduğu hastalıklar sonucu öldüğüne dikkat çekerek, ''Sigara tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2030 yılından sonra yılda 10 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybedecek'' dedi. Avustralya'da sigara ile mücadelede çok başarılı olunduğuna işaret eden Chapman, 1970'li yıllarda erkeklerin yüzde 60'ının, kadınların ise yüzde 35'inin sigara içtiği Avustralya'da, bu rakamın
toplum genelinde yüzde 17.4'e düştüğünü bildirdi. Chapman, sigara paketlerinin üzerine sigaradan dolayı ayağı kesilmiş bir kişinin, sigaradan gelişemeyen bir ceninin veya komaya girmiş bir kadının resimlerinin konulduğunu söyledi.
Prof. Dr. Chapman, yapılan bir araştırmaya göre kapalı alanlarda sigara içilmediği takdirde toplam tüketimin yüzde 20 oranında düşüş gösterdiğini belirterek, kapalı bir alanın yarısında sigara içilmesinin
yasak, diğer yarısında serbest bırakılmasının anlamsız bir
uygulama olduğunu, çünkü sigara içilmeyen taraftakilerin sigara dumanına maruz kaldıklarına dikkat çekti.
TÜRKİYE'DE SİGARA İLE MÜCADELE
Türkiye'nin sigara ile mücadelede sigara reklamlarının kaldırılması ve uçaklarda
sigara yasağı uygulamasının başlangıç açısından çok önemli adımlar olduğunu belirten Chapman, sigaraya karşı televizyon programlarına ağırlık verilmesinin önemli olduğunu söyledi.Chapman, ''Avustralya'da doktorların yüzde 2'si, Türkiye'de ise doktorların yaklaşık yüzde 40'ı sigara içiyor. Bu durum Türkiye'de sigara ile mücadeleyi zorlaştırıyor'' dedi.