İzmit Körfezi Seka önlerinden alınarak
TÜBİTAK'a gönderilen
deniz suyu numunesinin raporları açıklandı. TÜBİTAK tarafından yapılan inceleme sonucunda kırmızımsı görüntülerin, kirlilikten değil, birkaç fitoplankton türünün aşırı çoğalması sebebiyle oluştuğu vurgulandı.
İzmit Körfezi'nin bazı bölgelerinde kırmızımsı görüntülerin yer aldığı şikâyetleri üzerine
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, belirtilen yerlerden örnekler alarak TÜBİTAK'a ulaştırdı. Burada örnekler incelenerek bu bölgelerdeki kırmızılığın nedenleri araştırıldı. TÜBİTAK, araştırma sonucunda ortamda bulunan belirli fitoplankton türlerinin aşırı üremesine uygun hale gelmesi sonucuna ulaşıldı.
Raporda, şu ifadelere yer verildi: "Besin elementleri yönünden zengin ve sıcaklığın da fazla olduğu ortamlarda, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında bir ya da birkaç fitoplankton türünün aşırı çoğalması sonucu (litrede 1–100 milyon) suyun renginin kırmızı veya kahverengi olmasına neden olmakta olup İzmit Körfezi'nde
Mayıs ve Haziran aylarında tekrarlayan ve
Marmara Denizi'nin farklı kesimlerinde de gözlendiği bilinen bu olayın en önemli sebebinin, uygun iklim koşullarında, yüksek yağış ile karadan N ve P gibi
besin elementlerinin deniz ortamına girmesi sonucu, ortamda bulunan belirli fitoplankton türlerinin aşırı üremesine uygun hale gelmesidir."