Tam Gün'e yönelik
sağlık çalışanlarının
itirazları ise dinmek bilmiyor.
Sağlık Bakanlığı kurumlarında ve üniversite hastanelerinde çalışan hemşire, ebe, sağlık memuru, memur, laborant gibi farklı branşlardaki hekim dışı
personel, hekimler üzerinden yürütülen tartışmalar arasında kendi sorunlarının göz ardı edildiğini düşünüyor.
Sağlık çalışanlarını temsil eden
sivil toplum örgütleri ve sendikalar
Tam Gün Yasası'nın olumsuzluklarını gidermeye dönük girişimlerini sürdürüyor. Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası
Sağlık-Sen, salı günü görüşmeleri tamamlanması beklenen
yasayı veto etmesi talebiyle Cumhurbaşkanı'na tüm teşkilatından
mektup göndermeye hazırlanıyor.
Konu hakkında görüşlerini açıklayan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, tabip dışı personelin
döner sermaye tavan oranlarının yükseltilmemesi, hekimlerde olduğu gibi
döner sermaye gelirlerinin bir kısmının
emekliliklerine yansıtılmaması ve radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin 35 saate çıkartılması gibi yasadaki itiraz noktaları hakkında Cumhurbaşkanı'ndan veto talebinde bulunacaklarını kaydetti.
"YASA, BU HALİYLE EKİP RUHUNU VE ÇALIŞMA BARIŞINI BOZAR"
Tam Gün Yasası'nda döner sermaye tavan oranlarının, 209 Sayılı Kanun ve yönetmelikte belirtildiği gibi yer aldığını anlatan Kaçar şunları söyledi: "Sağlık-Sen olarak uzun süredir döner sermaye dağılımındaki adaletsizliklerle mücadele ediyoruz. Performansa dayalı
ek ödeme sisteminin uygulandığı 4 yıllık süre zarfında ek ödeme dağılımındaki adaletsizliğin hekim dışı personel aleyhine geliştiği görülmüştür.
Sağlık Bakanlığı bu gerçekten hareketle hazırladığı Tam Gün Yasa Taslağında hekim dışı personelin döner sermaye tavan oranlarını yükseltmiştir. Tam Gün Yasası bu adaletsizliği belli ölçüde giderme noktasında bir fırsat iken maalesef Bakanlar
Kurulu tasarısından hekim dışı personelin döner sermaye tavan oranlarını yükselten
düzenleme çıkartılarak var olan adaletsizliğin devamına karar verilmiştir."
Kaçar, Tam Gün Yasası'nın bu haliyle bir
ekip hizmeti olan sağlık hizmetlerinin sunumunu ve çalışma barışını olumsuz etkileyeceğini belirterek şöyle devam etti: "Tabip dışı personel döner sermaye sisteminin mağdurlarıdır. Tam Gün Yasası ile bu mağduriyetleri devam etmektedir. Yasanın hekim odaklı ele alındığı şeklinde sağlık çalışanları arasında yaygın bir kanaat gelişmesine neden olan bir diğer düzenlemesi de hekimlerin döner sermaye gelirlerinin bir kısmının garanti gelir olarak ücretlerine ve emekliliklerine yansıtılması uygulamasıdır. Hükümeti, hekimler açısından olumlu bulduğumuz bu düzenlemeye iten gerekçenin, niçin diğer sağlık çalışanları için işletilmediği izah edilmelidir. Aksi takdirde ben yaptım oldu mantığı içinde hareket etmek, sağlık çalışanları arasında huzurluk oluşturmaktan başka yarar sağlamayacaktır."
"CUMHURBAŞKANIN SAĞDUYUSUNA BAŞVURUCAĞIZ"
Kaçar, hekimlerin
tam gün esasına göre çalışmasını desteklediklerini, ancak
TBMM'den çıkan Tam Gün Yasası'nı bu gerekçelerle desteklemediklerini ifade etti.
Kaçar, "İtirazımızı üyelerimizin mektupları ile birlikte Cumhurbaşkanı'na ileteceğiz. Cumhurbaşkanı'mızın Özel
İstihdam Büroları ile ilgili yasayı veto ederken ortaya koyduğu sağduyulu yaklaşımı, Tam Gün Yasası'nın adaletsizlik içeren hükümlerinin düzeltilmesi için de sergileyeceğine ve yasayı veto edeceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.
Sağlık-Sen, tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yükseltilmesi, döner sermaye gelirlerinin emekli keseneğine yansıtılması ve radyoloji çalışanlarının 35 saate çıkarılan haftalık çalışma sürelerinin tekrar 25 saate düşürülmesi gibi taleplerini içeren mektubu yasanın çıktığı tarihten itibaren üyelerinin imzasına açmayı planlıyor. (CİHAN)