Çoğul gebeliklerin önlenmesi için en fazla bir emriyo kullanımına izin verilecek. Tüp bebek üniteleri bugünden itibaren müstakil binalarda olmayacak.
Kamu veya özel
hastanelerin bünyesinde faaliyet gösterecek. Tüp bebek merkezlerine yeni sorumluluklar getiren
düzenlemeyle şartları yerine getirmeyen merkezlere, 5 günden süresiz
kapatmaya kadar cezalar uygulanacak.
Anne baba olma hayali kuranlara daha iyi
hizmet vermek için fiziki ve laboratuar şartları iyileştirilecek.
2 milyona yakın çiftin çocuk sahibi olma hayaliyle başvurduğu tüp bebek
tedavisinde yeni düzenlemeler geldi. Buna göre Bakanlık
Müsteşar Yardımcısı'nın başkanlığında 20 uzmandan oluşan
Bilim Komisyonu oluşturulacak. Komisyon tüp bebek merkezlerinin yıllık çalışma verilerini değerlendirmek ve tüp bebek yöntemiyle hamile kalan anne
adaylarını izlemekle görevli olacak. Ayrıca tüp bebekler daha anne rahmindeyken izlemeye alınacak.
MÜSTAKİL TÜP BEBEK MERKEZİNE İZİN YOK
Bakanlığın düzenlemesine göre tüp bebek merkezleri kamu ve özel
hastaneler bünyesinde ünite olarak açılacak. Atıl kapasite oluşturulmaması için mevcut merkezlerin çalışmaları dikkate alınarak
bölge ve il bazında merkeze olan ihtiyaca göre Bakanlık merkez açılabilecek yerleri duyuracak. Bugünden itibaren müstakil merkez olarak faaliyet göstermek üzere merkez açma başvuruları kabul edilmeyecek.
Merkezler; bünyesinde kadın hastalıkları ve
doğum uzmanlık dalı ile erişkin ve yeni doğan yoğun bakımı bulunan hastanelerde bir ünite şeklinde açılacak. Hastane bünyesinde birden fazla merkez açılmasına izin verilmeyecek.
HASTA KAYDINA ÖZEL ÖNEM
Tüp bebek sahibi olmak için başvuran adayların evli çift olmaları şartının yanı sıra hastanın
kayıtları en ince ayrıntısına kadar yapılacak. Merkeze başvurusu, yapılan tüm işlemler, saklanması gereken numuneler ve yapılan uygulamalara ilişkin bilgiler kayıt altına alınacak. Eşlerin fotoğrafları, kimlik fotokopileri ve evlilik cüzdanı fotokopisi dosyalanıp, daha önce uygulanan tedaviler, merkezde yapılan tanı ve tedavi amaçlı tüm işlemlere ilişkin belgeler ve ayrıntılı anamnez kronolojik sıraya göre bilgisayarlara girilecek. Müracaat eden çiftlerden alınan spermiyogram ve embriyolar form doldurularak hasta dosyasında saklanacak. Elektronik kayıt sistemlerinin kullanılması halinde yeterli ve güvenli yedekleme yapılacak.
ANNE BABA ADAYLARINI KANDIRMAYA KAPATMA CEZASI
Merkezlerin tüp bebekteki başarı sonuçları Bakanlık izni olmadan yayınlanamayacak. Böylece tüp bebek merkezleri arasındaki rekabetten vatandaşın kafasının karışmasının önüne geçilecek. 'Biz mutlaka bebek sahibi yapıyoruz.' sloganlarına haber dahi olsa izin verilmeyecek. Bu düzenleme yönetmelikte şu ifadelerle yer aldı: "Abartılı sonuç ve başarı oranları bildirimi ile görsel veya yazılı basın kullanılarak hastaların ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yol açan her türlü faaliyet Bakanlıkça izlenir ve uyarılır, tekrarı halinde merkezin faaliyeti Bakanlıkça durdurulur."
Tüp bebek uygulanacak eşlerden alınan yumurta ve spermler ile bunlardan elde edilen embriyoların o kişiler dışında her ne maksatla olursa olsun bulundurulması halinde merkezin faaliyeti valilikçe durdurulacak. Tüp bebek yapılacak anne baba adaylarına sadece kendilerine ait üreme hücreleri uygulanacak. Herhangi bir şekilde donör kullanılması, donör kullanılarak embriyo elde edilmesi, adaylardan alınan yumurta ve spermler ile elde edilen embriyoların başka adaylarda, aday olmayanlardan alınanlar da adaylarda kullanılması halinde merkez süresiz kapatılarak sertifikaları iptal edilecek. Yapan kişiler hakkında da cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.
BİRDEN FAZLA EMBRİYO YASAK
Tüp bebek yönteminde anne ve bebek sağlığına yönelik de sıkı tedbirler getirildi. Özellikle
prematüre bebek (
erken doğum) sayısını arttıran çoğul gebeliklerin önlenmesi anne ve çocuk sağlığını riske eden çoğul gebeliklerin önlenmesi amacıyla
ikiz bebekten fazla tüp bebek gelişmemesinin hedeflenmesi istendi. Merkezlerde birden fazla embriyo
transfer edilmeyecek. Ancak, 35 yaşa kadar birinci ve ikinci uygulamada tek embriyo, üçüncü ve sonraki uygulamalarda iki embriyo, 35 yaş ve üzerinde tüm uygulamalarda en fazla iki embriyo transfer edilmesine izin verilecek. Bu
yasaklara aykırı hareket eden merkezlerin ilk tespitte 3 ay, ikinci tespitte 6 ay yeni başvuru kabulü durdurulacak. Aykırılığın devam etmesi halinde merkezin ruhsatı iptal edilecek.
(CİHAN)