Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 66'sının obezite tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Artışın en önemli sebebinin ise modern yaşamın getirdiği hareketsizlik, düzensiz beslenme ve fast food tüketimi olduğunu vurguladı.
Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, 22 Mayıs Obezite Günü dolayısıyla beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Obezitenin, hem Türkiye hem de dünyada giderek büyüyen bir sağlık problemi olarak insanların karşısında durduğuna işaret eden Yüzbaşıoğlu, günlük alınması gereken enerjinin, harcanandan fazla olduğunda vücutta yağ oranı artarak obezitenin ortaya çıktığını hatırlattı. Yüzbaşıoğlu, "Obezite, vücut kitle endeksinin hesaplanmasıyla belirleniyor. Vücut kitle endeksi 25-30 arasında olanlar obez, 30-35 arasındakiler ise aşırı obez olarak değerlendiriliyor." dedi.
Obeziteye sebep olan etkenlerden birinin de genetik yatkınlık olduğunu anlatan Emine Yüzbaşıoğlu, "Eğer genetiğimizde obezite varsa beslenme alışkanlıklarını tek tek gözden geçirmek ve bu doğrultuda bir düzen oluşturmak şart. Genlerinizde obezite olsa bile doğru beslenme ile ideal kiloda olmak mümkün hale geliyor." diye belirtti.
7 ÖNERİ
Hazır ve yarı hazır gıdaların tüketiminin artması ile obezite artışının paralellik gösterdiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, kadınların iş hayatında fazla yer almasıyla kısa zamanda hazırlanabilen yüksek kalori içerikli hazır gıdaların obeziteyi tetiklediğini anlattı. Hareketsizliğin hem sağlık hem de sosyal hayat için tehlikeli olduğu uyarısını yapan Yüzbaşıoğlu, çağın hastalıklarından olan obeziteyle başa çıkmanın 7 yolunu şöyle sıraladı:
"Kilonuzu kabullenmeyin. Fazla kilolarınızdan sadece görüntünüz için değil sağlığınız için kurtulmayı hedefleyin. Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek yanlışlarınızı bulup onları değiştirmeye çalışın. Bu değişiklikleri yapabilmek için gerekirse uzman desteği alın. Uzmanın önereceği diyete kendinizi hazır hissettiğinizde başlayın. Kilolarınızdan kurtulmak için acele etmeyin. Kendinize uzun bir süre verin ve kilo vereceğinize inanın. Diyet yaparken çevrenizdekilerin sizi kötü yönde etkilemesine izin vermeyin. Gerekiyorsa diyet yaptığınızı kimseyle paylaşmayın. Kilo veremediğiniz zamanlarda diyeti bırakmayı düşünmeyin, aksine bunun çözüm olmayacağını düşünüp sabırlı olmayı deneyin. Diyet yaparken fiziksel aktivitenizi de artırmaya çalışın. Fakat, 'Ben spor yapamıyorum, sadece diyetle de kilo veremem' diyerek motivasyonunuzu kötü yönde etkilemeyin."