Yaşlanmayı geciktirmek için para ve zaman harcamanıza gerek yok. Hayat tarzınızı ve alışkanlıklarınızı düzenlemeniz yeterli.
Bugün'ün haberine göre, işte Dr. fizyoterapist Gamze Şenbursa’nın önerileriyle yaşlanmayı yavaşlatmanın yolları:
SEVMEDİĞİNİZ İŞTE ÇALIŞMAYIN
Haz almadığınız işler yoğun stres nedeniyle kalp hastalıkları ve yaşlanma riskini artırır. İş temposundan kaynaklı kronik stres aynı zamanda beynin işlevselliğini de azaltır.
TAVSİYE: Stres ortamınızı değiştiremiyorsanız sizi mutlu edecek şeylerin listesini çıkarın. İmkanınız varsa sevdiğiniz işi yapın.
DELİKSİZ 7 SAAT UYUYUN
Düzenli uyku tıbbi ihtiyaçtır. Uykusuzluk kortizol (böbreküstü bezinden salgılanan hormon) eksikliğine yol açar. Vücudumuzun iç ve dış görünümünü etkiler. 2011’de yapılan bir araştırmaya göre, 5 yıl süreyle az uyku uyumak, bulunduğunuz yaştan dört ila yedi yıl daha yaşlı bir algıya eşdeğer çıkmıştır.
TAVSİYE: Gece kesintisiz 7 saat uykuda vücut kendini tamir eder. Melatonin üretimini sağlamak için kedi otu çayı veya ekşi vişne suyu doğal uyku yardımcılarıdır. Gerginlik ya da bacak uyuşması gece devam ederse, 2 çay kaşığı magnezyum sitrat tozunu su veya meyve suyuyla karıştırıp için, kaslarınızı gevşetir.
DURUŞUNUZU DÜZELTİN
40 yaşından sonra her 10 yılda 1 santimetre boy kaybı olur. Sırtın yuvarlaklaşması, bel ağrısı, başın öne doğru pozisyonlanması yaşla alakalı en tipik postür bozukluklarıdır. Yanlış oturmak yaşlı gösterir, fiziksel hasar oluşturur.
TAVSİYE: Otururken kalçanızın sert yüzeye temas ettiği kemikli kısımların üzerine oturun. Ayakta dururken, çenenizi geriye doğru çekin, ağırlığınızı topuklarına doğru aktarın, her iki omzunuzu geriye ve aşağıya alın, başınızı çenenizi fazla kaldırmadan geriye alın. Eğilirken belinizi kullanın.
DİRENÇLİ SPOR YAPIN
Kadınlar 30 yaşından sonra her on yılda bir kas kütlelerinin yüzde 5’ini kaybederler. Bunu tersine çeviren tek şey dirençli spordur. Daha fazla kas daha az sarkık deri anlamına gelir.
TAVSİYE: Haftada 3 kez 20 dakika kendi vücut ağırlığınızla, dambıllarla ve dirençli bantlarla egzersiz yapın. Programınıza haftada 5 gün kardio antrenmanı ekleyin.
-Tatlı yemeyin-
Şeker, elastin ve kolajendeki proteinlere saldırarak glikasyon denilen bir sürece ve cildin daha yaşlı görünmesine sebep olur. 35 yaş ve sonrasında aşırı şeker tüketimi kaynaklı yaşlanma etkileri hızla gözlemlenir.
TAVSİYE: Her gün 25 gram şeker tüketin. Lif şeker emilimini azaltır. Örneğin portakal ve portakal suyu arasındaki fark gibi. Portakal suyu kola kadar şeker içerir. Şeker ihtiyacı arttığında bir bardak su veya maden suyu için. İşe yaramazsa bir parça siyah çikolata veya böğürtlen/çilek tüketebilirsiniz.
-Kızartma ve konserveye dikkat-
Vücutta protein ve şeker arasındaki reaksiyonların en sonunda AGE (ileri glikasyon son ürünleri) olarak adlandırılan yapışkan tortular oluşur. Bunlar komşu protein iplikleri arasında anormal çapraz bağlar geliştirerek bu proteinleri daha az elastiki/esnek yapar ve normal işlevlerini kısıtlar. Yaşlı derinin kırışıp, sarkmasından Alzeimer’a kadar birçok hastalığa sebep olur. Kızartma, kavurma, işlenmiş ve konserve işlemi sırasında ısıtılan gıdalar AGE oluşturur. AGE inflamasyon ve oksidasyonu artırabilir yaşlanma, kalp, beyin, kemik ve eklem, böbrek, insülin direnci, anemi ve cildi etkileyen yaşa bağlı hastalıkların temel nedenidir.
TAVSİYE: AGE tüketimini azaltmak için en iyi şey mümkün olduğunca çiğ yemektir. Yiyecekleri su bazlı yöntemle (buharda veya kaynatma) ile pişirin veya sirke, limon suyu ile pişirmeden önce marine edin. Antioksidan ve anti-inflamatuar gıdalar tüketmek AGE’nin neden olduğu inflamasyon ve oksidasyonu azaltmaya yardımcı olur. Çilek, tatlı patates ve yeşil yapraklı sebzeler tüketin.