Araştırmanın yapıldığı kamu ve özel kurumlarda kapalı ortamlarda
sigara yasağı öncesindeki
kirli hava yerini
temiz havaya bıraktı. Ancak üniversite
hastanesi doktor odalarındaki
duman pek azalmadı. Başka bir üniversitenin kafeteryasında ise
sigara kullanımı azalmak yerine arttı.
HASUDER'in araştırması iki aşamada yapıldı. İlk olarak
Mayıs ayından önce kapalı
alış veriş merkezindeki mağazalar (kuaför, manikür-pedikürcü, büfe, butik),
kırtasiye, üniversite kafeteryası, gibi yerler olmak üzere toplam 13 işyerinin hava kalitesi ölçüldü. Havadaki partikül miktarları not edildi. Yasağın etkili olup olmadığını
kontrol etmek için 6 ay aradan sonra
Aralık 2008'de ilk
ölçüm yapılan yerlerde ölçümler tekrarlandı. Araştırmanın sonuçlarına göre kamu kuruluşu çalışma odasında sigara yasağı öncesi 2 bin 900 olan
zehir sayısı 80'e geriledi. Yüzde 97'nin üzerinde bir düzelme görüldü. Belediye binasında yetkili müdür odasının havasındaki partikül sayısı ise 700'den 300'e düşerken, meslek örgütünün kantinindeki ölçümlerde havadaki zehirin 570'den 90'a gerilediği tespit edildi.
Devlet hastanesi
personel kantininde ise
yasak öncesi hava ile yasak sonrası hava arasında çok olmasa da biraz düzelme oldu. Geçen yılın Mayıs ayındaki ölçümlerde 1.300 olan havadaki zehir oranı Aralık ayındaki ölçümlerde 450'ye düştü. Doktor odasındaki azalma ise çok sınırlı kaldı.
Üniversite hastanesi doktor odasında yapılan ölçümlerde 220 olan zehir sayısı 130'a geriledi. Partikül sayısındaki azalma yüzde 40'da kaldı.
Sağlık personelinin
sigaranın zararları konusunda daha duyarlı olması gerekirken söz konusu veriler yasaktan sonra bile sigara içtiğini ortaya koyuyor. Üniversitenin kafeteryasında ise sigara kullanımına bağlı partikül sayısında azalma yerine artması dikkat çekiyor. Öğrencilerin sigara için kafeteryayı
tercih etmesiyle havadaki zehir miktarının 280'den 450'ye çıktığı, özel işletmelerde ise yasağa uyulduğu için hava kalitesinde yüzde 85'lerin üzerinde düzelme görülüyor.
OKUL VE HASTANE BAHÇESİNDE SİGARA YASAĞINA UYULMUYOR
Araştırmaya göre yasağın uygulanması gereken yerler konusunda da ilginç sonuçlar var. Yasanın getirdiği eğitim kurumlarında sigara yasağı iyi biliniyor. Ancak okul bahçesi ve dershane bahçelerinde sigara kullanımı ile ilgili yasaklama hakkındaki bilgi oldukça yetersiz. Hastanelerde sigara kullanılmaması iyi bilinen bir yasaklama iken hastane bahçeleri konusunda bilgi artmakla birlikte yetersiz.
Kamu kuruluşlarında sigara kullanmanın yasak olduğu bilgisi yerleşmiş bir bilgi haline geldi.
Taksilerde sigara yasağı bilgisi birinci aşamada yüzde 86,7 bilinirken ikinci aşamada yüzde 95,3'e yükseldi. Alışveriş ortamlarında sigara kullanılmamasına vatandaşlar özen gösteriyor. Sigara içmeyenlerin büyük bölümü tiryakilerin sigara yakmadan önce kendilerinden izin alınmasını istiyor.
(CİHAN)