Çocuklarından uzakta kalan ya da bakacak kimsesi olmayan
yaşlılara
Vakfıkebir Kaymakamlığı evde
bakım hizmeti vermeye başladı. Bunun için 7 kişilik bir
ekip oluşturuldu. Görevliler, günde 10
aile olmak üzere 50 yaşlıyı belli aralıklarla ziyaret ediyor. Evin temizliği, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, soba yakılması, yemeklerin yapılması gibi tüm ihtiyaçları karşılıyor. Ekipteki sağlık görevlileri de, yaşlıların sağlık sorunlarıyla ilgileniyor.
Son yıllarda aile yapısında yaşanan farklılık nedeniyle aile bireyleri arasındaki bağlar da oldukça zayıfladı. Bu durumun bir neticesi olarak da bakıma muhtaç, yakınları tarafından bakılamayan ya da kendisine bakacak kimsesi olmayan yaşlılar da huzurevlerinin yolunu tutmaya başladı. Her ne kadar huzurevlerinde her türlü ihtiyaçları karşılansa da evlat, memleket ve
toprak sevgisinin yerini hiçbir şey dolduramıyor. Bu nedenle de bazı yaşlı ve
yardıma muhtaç insanlar, evlerini ve topraklarını bırakmayı göze alamıyor. Tüm zorluğuna rağmen hayatını kendi evi ve toprağında sürdürmenin mücadelesini veriyor.
Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde yapılan bir çalışmayla bu durumdaki vatandaşların imdadına koşuluyor. Vakfıkebir Kaymakamlığı'nca bölgede yapılan araştırmalarda yaşlı ve yardıma muhtaç vatandaşların, evlerini ve topraklarını bırakmadıkları belirlendi. Bunun üzerine Vakfıkebir Sosyal
Yardımlaşma ve
Dayanışma Vakfı tarafından '
Baston Tutan Ellere Hizmet' projesi hazırlandı. İlçede ve köylerde ikamet eden, yanında bakacak kimsesi olmayan, bakıma muhtaç yaşlıların evde sağlık ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla hazırlanan proje için ilk önce 2'si sağlıkçı toplam 7 kişilik bir ekip oluşturuldu. İşe de yaşlıların evlerinde bakımını yapacak kişilerin eğitilmesiyle başlandı ve Halk Eğitim Merkezi'ndeki 384 saatlik kursu başarıyla tamamlayanlara belgeleri verildi. Bu ekip şimdi ilçe genelinde günde 10 aile olmak üzere 50 yaşlıyı belli aralıklarla evlerinde ziyaret ederek ihtiyaçlarını karşılıyor. Haftada bir gün bakıma muhtaç yaşlıların evine giden ekip, evin temizliği, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, soba yakılması ile yemeklerin yapılması gibi tüm ihtiyaçları görüyor. Ekipteki sağlık görevlileri de varsa yaşlıların sağlık sorunlarıyla ilgileniyor.
YAŞLILAR UYGULAMADAN MEMNUN
Evlatlarından uzakta yalnız başlarına yaşayan yaşlılar da uygulamadan oldukça memnun. Haftada bir de olsa hal ve hatırlarının sorulmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden yaşlılar, görevlilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamalarının evlerine düzen, kendilerine de moral olduğunu dile getiriyor.
Çocuklarının farklı illerde yaşamalarından dolayı 73 yaşındaki eşi Fatma
Kasım ile
Fethiye köyündeki evinde oturan yaşlı ve yardıma muhtaç
Muhammet Kasım'ın (83) evine giden proje ekibi, evin temizliği, yemek yapımı, soba yakımı ve benzeri hizmetlerin ardından, evdeki kirli çamaşırları yıkayarak ütüledi. Ayrıca
sağlık ekipleri de yaşlı vatandaşın sağlık kontrollerini yaptı. Verilen hizmetten dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Muhammet Kasım, "
Allah razı olsun onlardan, evimin temizliğini yapıyorlar. Beni yalnız bırakmıyorlar." dedi.
Vakfıkebir Kaymakamı Sedat
Sırrı Arısoy, projeyi, bölgede yaşlı ve yardıma muhtaç vatandaşların evlerini ve topraklarını bırakmadıkları için başlattıklarını belirtti. Arısoy, projenin
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne sunulduğunu ve 92 bin 535 TL
bütçe ile onaylandığını kaydetti. Şu anda 50 aileye hizmet verdiklerini anlatan Arısoy, amaçlarını, 'yardıma ve bakıma muhtaç insanlarımızın her zaman yanında olmaktır' şeklinde ifade etti.
Proje danışmanı Serap Çilingir, önümüzdeki dönemde faydalanıcı sayısını iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Proje hizmetlerini, hazırlamış oldukları haftalık programa uygun olarak yürüttüklerini anlatan Çilingir, "Programımız, her yaşlımıza haftada bir kez gidilmesi şeklinde hazırlanmış olmasına rağmen, bazı yaşlılarımızın ihtiyaçları doğrultusunda hafta içerisinde birkaç kez, hatta bazen her gün ziyaret ediliyor." dedi.