Eşi 9 kez
tedavi olan, defalarca
alkolü bırakmasına rağmen tekrar başlayan Aylin Hanım, "O dönemde evimiz gitti, arabamız gitti, ödediğimiz paraları düşünürsek iki üç ev alırdık." diyor. Ayşe Hanım ise "İki
şişenin çıkardığı ses rahatsız ediyor, evde cam şişe kullanamıyorum." diyor.
Alkol, hem bağımlıyı hem de
ailesini etkiliyor. Bu süreci birebir yaşayanlardan Aylin D. ve Ayşe I. isimli iki kadın, "Eski günleri hatırlamak istemiyoruz. Sürekli ailede bir huzursuzluk vardı." diyor. Aylin D., o günleri, "Eşimin adeta kuklası haline gelmiştim. Kendimi unutmuştum. Kendimi her seferinde bir
kavganın orta yerinde bulduğum için topluluk içine çıkmaya korkuyordum." sözleri ile anlatıyor. Eşi ile alkolik olduğunu bildiği halde 'onu değiştirebilirim' düşüncesiyle evlendiğini aktaran Ayşe I. ise eski günleri hatırlattığı için şişe sesi dahi duymaya tahammülünün olmadığını belirtiyor.
Aylin D., 42 yaşında. Babasının da alkol bağımlısı olduğunu söylüyor. Yirmi yaşında evlenen Aylin D., "Evlendiğimizde eşim alkolikti." diyor ve ekliyor: "Aynı şirkette çalışıyorduk. Buluşup işe giderken bira içerdi. Bu, bana o zaman hiç rahatsızlık vermedi. Babamın alkolikliğinden rahatsızdım, ancak bu bana hiç itici gelmiyordu. Bile bile evlendim."
21 yaşında ilk çocuğunu kucağına alan Aylin D. için kâbus dolu günler başlar. İlk tedavisine başlayan eşi, 9 ay kadar Aylin D.'nin ifadesi ile 'ayıklık dönemi' yaşar. Aylin D., o günleri, "Dokuz ay, o kadar mutlu olduk ki.
Evlilik hayatımda yaşamadığım mutluluğu yaşadım. Ancak 9 ay sonunda ben halledebilirim, sosyal içici olabilirim diye tekrar içmeye başladı. Bir gün içiyor, üç gün içmiyor. Ancak bir süre sonra bıraktığımız yerin de üstüne çıkıyordu. Tekrar tedavi, tekrar ayıklık. Bu süreci 9 kere yaşadık. " şeklinde anlatıyor. Bir süre sonra eşinin işini de kaybettiğini söyleyen Aylin D., "Şiddete başlamıştı, çocuğu alıp kendimi dışarı attım. Boşandık." diyor.
Boşanmanın ardından
psikolojik sorunlar yaşadığını, eşinin tedaviye başlaması üzerine yeniden evlendiklerini anlatan Aylin Hanım, yaşadıklarını, "2,5 sene sonra birleştik. İkizlerimiz oldu. Bu sırada 5,5 sene hiç alkol almadı. İkizlerimiz 9 aylıkken eşim tekrar alkole başladı. Bendeki hayal kırıklığına inanamazsınız." şeklinde aktarıyor.
ONUN ADINA BEN UTANIYORDUM
Aylin D., yeni tedavinin ardından kendisinin alkolik yakınlarının ortak sorunlarını çözebilmek için deneyim ve umutlarını paylaştıkları Al-Anon (Alkolik Yakınları) adlı gruba, eşinin de Adsız Alkolikler'deki toplantılara yeniden katılmaya başladığını söylüyor.
Eşinin 3,5 senedir ağzına alkol almadığını ifade eden Aylin D., yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: "Çok bastırılmış bir insandım. Hiç konuşamıyordum. Robot gibiydim. O 'şunu yap' derdi, yapardım. Para bul, diyor; buluyorum.
Borç istemediğim insan kalmamıştı. Düğünlere bile korkarak giderdim. İki kişi kavga ediyorsa, benim eşim orada oluyor, her seferinde bizim başımıza kalıyordu. Topluluk içine girmek istemiyordum. Onun adına ben utanıyor, sıkıntıya giriyordum. Onu o şekilde görmesinler diye, ailemden uzaklaşıyordum. Alkol gidince huzursuzluk yerini mutluluğa bırakıyor. O dönemde evimiz gitti, arabamız gitti, eşimin işi gitti... Kredi kartları patladı. Ödediğimiz paraları düşünürsek iki üç ev alırdık."
Eşinin
alkol bağımlılığı nedeniyle pankreatit hastası olduğunu anlatan Aylin D., "Şimdi alkol yok, ancak pankreatit hastası oldu. Çok sancılı bir hastalık." diye ekliyor. Ayşe I. da alkolizmi 25 yıl yaşamış bir insan. "Nikâh masasına oturduğumda eşim alkolikti. 'O adam alkolik,
evlenme' dedikleri zaman karşı çıkmış, 'Ben çok iyi bir eşim, onu severim, güzel yemekler yaparım,başarırım.' dedim. Yıllar geçtikçe çaresiz kaldım. Eşim üç tane büyük ile eve geliyordu artık." sözleriyle başlıyor anlatmaya.
"Alkolizm, çevresine de çok fazla zarar veren bir hastalık." diyen Ayşe Hanım, eşinin 16 yıldır Adsız Alkolikler grubuna devam ettiğini söylüyor. Ayşe Hanım, "Hayatımda
içki içmedim. Bir markete gittiğimde içki şişeleri beni rahatsız ederdi. Hâlâ bende var. Geçenlerde süt şişelerini balkona koyuyorum, ses çıktı. İki şişenin şakırtısı beni o kadar rahatsız ediyor ki anlatamam. Komşuya, 'Süt şişesini çöpe koyuyorum.' diyorum. Hayatta cam şişe kullanmıyorum. O şişelerin şıkırtısı benim halen beynimde öter." diye konuşuyor.
Alkolizm, bir aile hastalığı
Ayşe ve Aylin hanımlar, bu süre içinde kendilerini güçlendirmek ve hayata farklı gözlerle bakabilmek için Al-Anon (Alkolik Yakınları) toplantılarına katılmaya devam ediyorlar. Al-Anon toplantılarına babaları, anneleri, eşleri, çocukları, sevgilileri alkolik ya da madde bağımlısı olan insanlar katılıyor. Uzmanlara göre, alkolizm bir aile hastalığı. Alkol kullanan kişilerin çevresinde bulunan diğer insanlar da bu hastalıktan etkileniyor. Toplantılara katılan insanlar, alkolizmden kendilerini korumak için neler yapmaları gerektiğini öğreniyor. Aynı derde sahip pek çok insan, aynı ortamı ve sıkıntıları paylaşıyor.
Cihan