Günün belli saatlerinde hekim kontrolünde gönderilen uyarıcı SMS'ler ile sigara bağımlıları takibe alınıyor. Her SMS'te doktorun tavsiyesi doğrultusunda hareket edecek olan tiryakiler kısa bir zaman sonra sigarayı büyük ölçüde azaltacak ve tamamen bırakacak.
Projeyi 450 kişilik bir grupta uygulayan Dr. Emri ve Dr. Ybarra, yüzde 22 oranında başarı sağladı. TÜBİTAK'la beraber yürütülecek programın tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Tiryakilere sigarayı bıraktırmak için alternatif
tedaviler üzerinde çalışan Prof. Dr.
Salih Emri ve Dr. Michele Ybarra,
Amerikan Kanser Enstitüsü'nün desteklediği bir proje ile yeni bir yöntem geliştirdi. Düşük maliyetli olan ve cep telefonları sayesinde hastalara kolayca ulaşılan projenin adı 'Cebiniz Sigarayı Bırakın Diyor'. Projeyi üç aşamada 450 kişilik bir grupta uyguladıklarını belirten Emri, araştırma grubunu ikiye böldüklerini bir tarafa sadece uyarıcı bilgilerin yer aldığı
broşür verdiklerini diğer tarafa ise her gün periyodik olarak SMS ile uyarı
mesajları gönderdiklerini aktardı. Altı ay sonunda broşür verilen grupta yüzde 9, SMS ile bilgilendirilen grupta ise yüzde 22 oranında sigara bırakıldığını gözlemlediklerini aktardı.
SMS ile tedavi edilen sigara bağımlılarına ilk gün "Bu zor kararı verdiğiniz için sizi
tebrik ederiz. Niçin sigara bırakmak istediğinizi bir yere not ediniz." mesajı gönderildi. İkinci gün "Ne zaman niçin bırakmak istiyorsun? Lütfen sigara ile ilgili bir günlük tut. Her sigara içtiğinde niçin sigara içtiğini bu günlüğe yaz. Neden sigara içtiğini belirt. Notlarınızı sigara paketinizin içine
koyun. Ve arada bir okuyun." şeklinde bir SMS gitti. 15. gün ise
sigarayı bırakma günü olarak belirlendi. Bağımlılara "Bugün sizin için çok önemli bir gün. İlk defa sigarasız bir gün geçireceksiniz. Kendinizi bugün sürekli meşgul edin. Bir nefes bile sigara içmemeye gayret edin." mesajı yollandı.
Cep telefonu mesajları ile hastaların kendilerini yalnız hissetmediklerini belirten Emri, "Hastalar 'Birisi bizi seviyor, bizim sağlığımızı düşünüyor ve bize mesaj gönderiyor' gibi düşünceler içine girdiler. Bu takip ve ilgi ile büyük bir başarı yakaladık. Takibi yapılmayan hastaların bir yıl sonra sigaraya başlama oranı yüzde 20'nin üzerinde." şeklinde konuştu.