Sağlıkta 12,5 Milyon kişiye kötü haber

Meclis'te bu hafta görüşülmesi beklenen torba yasadan 12.5 milyon genel sağlık sigortalı vatandaşa kötü haber. Düzenleme ile trafik kazasına uğrayan kişinin sağlık giderleri SGK tarafından karşılanırken genel sağlık sigortalılara kısıtlama getirilecek.

Sağlıkta 12,5 Milyon kişiye kötü haber

TBMM’de bu hafta görüşülmesi beklenen torba yasadan 12.5 milyon genel sağlık sigortalı (GSS) vatandaşı kazazede yapacak düzenleme çıktı.

CHP’li Aytuğ Atıcı düzenlemeyi “Trafik kazasında kırılan bir tampon yerine en iyi tampon takılabilirken, kazada bacağını kıran bir vatandaş kaliteli bir protez ve ortezden faydalanamayacak” diye özetledi.

GSS'lilere kısıtlama

Trafik kazası geçiren vatandaşın hiçbir kısıtlama olmaksızın SGK tarafından karşılanan tedavi giderlerinde, genel sağlık sigortalılara has kısıtlama getirildi. Sağlık Komisyonu’nda kabul edilen düzenleme yasalaşırsa trafik kazası geçiren bir genel sağlık sigortalı vatandaş birçok tedaviden yararlanamayacak.

Açık ameliyat olmak zorunda

CHP Sağlık Komisyonu üyesi Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Örneğin kaza sonucu safra kesesi ameliyatı olması gereken bir GSS’li vatandaşın operasyonu SGK karşılamadığı için kapalı yöntemle yapılamayacak. Vatandaş karnı yarılarak açık ameliyat olduğu için 10-15 gün yatmak zorunda kalacak” dedi.

Özel sigortaya mahkûm

Devletin vatandaşını bütün sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için, kasko yaptırır gibi özel şirketlere tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmaya mecbur bıraktığını söyledi.

Mevcut durumda GSS’li vatandaşların birçok sağlık hizmetinden yararlanamadığını belirten Atıcı, “Örneğin burnunda problem var ve horluyor. Ameliyat olması gereken bu vatandaş estetik kapsamına girdiği için bu ameliyatı olamıyor. Protez ve ortezlerde hepsini karşılamıyor. En ucuzunu vatandaşa layık görüyor” dedi. “Ben sana temel sağlık hizmeti sunarım. Bunun ötesinde bir şey istiyorsan ya cebinden ödeyeceksin veya tamamlayıcı sağlık sigortası yapacaksın diyor” ifadelerini kullandı.

GSS’lilerden tahsil edilecek

Düzenleme ile Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Yasada yer alan kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın SGK tarafından karşılanır” ifadesine, “genel sağlık
sigortalısı sayılanlar için belirlenen sağlık hizmeti geri ödeme usul ve esasları çerçevesinde” ibaresi eklenecek.

Vatandaşın tedavisinden kısılıyor

Kazalarda tedavi giderleri trafik sigorta şirketlerinden tahsil edilirken, hükümet sigorta poliçelerinden yüzde 10 almak şartıyla tedavi giderlerini Hazine’den karşılamaya başladı. Masrafları azaltmanın yolunu da vatandaşın tedavisini kısıtlamakta buldu.

Taşeron ambulans şoförleri teste tabi tutulmuyor

Son yıllarda ambulansların karıştığı kazalarda büyük artış yaşanıyor. Yaşanan kazaların ardında ise şok bir skandal ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın iki yıldır dışarıdan aldığı taşeron ambulans şoförlerini yıllardır uyguladığı Ambülans Sürüş Teknikleri (ATS) testine tabi tutmadığı ortaya çıktı.

Psikolojik ve özel sürüş tekniği eğitimi almadan direksiyon başına geçen taşeron işçiler, kaza yerinde gördükleri manzaralar karşısında çabuk panikliyor.

7 binden fazla kaza

Ambulanslarda taşeron şoför sisteminin başlı başına yanlış olduğunu söyleyen Türk Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol bu uygulama için dava açtıklarını ve kazandıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2002- 2013 yılları arasında, ambulansların karıştığı 7 bin 247 kazada 135 kişi yaşamını yitirdi. 2012 yılında 463 ambulans aracı ölümlü ve yaralamalı kazaya karışırken bu sayı 2013 yılında 505’e yükseldi. 2014 yılında meydana gelen kazalarda ise 101 kişi yaralanırken 15 kişi hayatını kaybetti.

Taşeron sistemi iptal edilmiş

Ahmet Doğruyol Türk Sağlık Sen tarafından Bursa’da 2008 yılında ambulanslarda uygulanan taşeron sisteminin iptali için dava açıp kazandıklarını buna rağmen bu karara uyulmadığını söyledi.

<< Önceki Haber Sağlıkta 12,5 Milyon kişiye kötü haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER