İFO Fuarcılık tarafından yapılan araştırma, binlerce firmayı bünyesinde barındıran Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) geri dönüşüm ve atık yönetimi konusunda karnesinin çok da iyi olmadığını ortaya koyuyor.
'OSB Çevre Araştırması 2016' adlı araştırmaya göre toplam 284 bölgeden 22'sinde tehlikeli atık yönetimi bulunuyor. Ön atık su arıtma alanı olan 112, merkezi atık su arıtması olan 74, evsel atık yönetimi olan 72, proses atık yönetimine olan 28, ambalaj atığı yönetimi olan 26 OSB var.
Araştırma şu anda bir çevre yönetimi bulunan OSB adedinin 51 olduğuna işaret ediyor. Ancak bunlardan 19'unda merkezi atık su arıtma, 32'sinde proses atık yönetimi, 34'ünde ise tehlikeli atık yönetimi yok.
OSB'lerde çevre ile ilgili eleman adedi de yeterli değil. Rakamlara göre toplamda 31 bin 804 firmanın faaliyet yürüttüğü 284 OSB içinde görev yapan çevre elemanı adedi toplamda 300.
İFO Fuarcılık Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada atık su yönetiminin önemli bir konu olduğunu vurguladı. Alana 2023'e dek 9 milyar lira yatırım ile bin 501 adet atık su arıtma alanının yapılacağına temas etti. Aytemur, "Zannediyorum OSB'ler de bu çerçevede yeni çevre yatırımlarını önemle ele alacaktır." dedi.
Öte yandan İFO Fuarcılık tarafından 28 – 30 Nisan tarihlerinde TÜYAP'ta tertip edilecek olan Uluslararası REW İstanbul Fuarı, çevre yatırımları konusunda önemli eksikleri bulunan OSB'lere hitap ediyor. Atık yönetimleri ile üretici firma temsilcileri gerek duydukları geri dönüşüm, atık yönetimine dair tüm yenilikleri REW İstanbul 2016'da bulabilecek.
CİHAN