Türkiye'de bazı bölgelerle birlikte Afyonkarahisar'da şap hastalığı sebebiyle kapatılan hayvan pazarlarının süresi şubat ayının sonuna kadar uzatıldı. Üreticiler, hiçbir hayvan giriş ve çıkışına izin verilmeyince, sosyal paylaşım sitelerinde hayvanlarını satılığa çıkardı.
Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde üreticilik yapan Hasan Hüseyin Erbaş, 20 gün önce başlayan şap hastalığı sebebiyle üreticinin tedirgin olduğunu kaydetti. Bazı bölgelerde hayvan ölümleri yaşandığını duyduklarını belirten Erbaş, besihanelerde gerekli önlemleri aldıklarını dezenfekte çalışması yaparak hayvanları aşılattıklarını kaydetti. Hiçbir şekilde hayvan giriş çıkışına müsaade edilmediğini ifade eden Erbaş, "Pazarlar kapalı olduğundan hiçbir şekilde hayvanlarımızı satışa çıkaramıyoruz. Bizde bunun üzerine sosyal paylaşım siteleri üzerinden hayvanlarımı satılığa çıkardım. Elimde 4 tane 6 aylı buzağı var. Bunlara 7 bin lira istedim. Baya ilgi çekti görenler telefonla aradı, bazıları pazarlık yaptı." diye konuştu.
Erbaş, üreticinin bankaya, yada başka yerlere borçlu olduğunu bu yüzden hayvanlarını bir an önce elinden çıkarmak zorunda olduğunu ifade etti.
Üretici Ali Savaş da hastalık yüzünden hayvanlarını satamadıklarını kaydetti. Şuana kadar henüz aşının kendilerine ulaşmadığını ifade eden Savaş, "Alfabetik sıraya göre aşılama çalışması yapılıyormuş. Ancak bize 20 gün sonra sıra geleceği söyleniyor. Bu arada üreticiler kendi aralarında alış veriş yapıyorlar fakat hayvanın resmi devri pazarlar açıldıktan sonra yapılacak." dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ise şap sebebiyle aşılma çalışmalarının sürdüğü şehirde karantinanın şubat ayı sonuna kadar devam edeceğini belirtti. Bu süre içerişinde yine pazarların kapalı kalacağını ifade eren yetkililer, hastalığın azalarak devam ettiğini ancak üreticilerin gerekli kurallara uymalarının kendi menfaatleri açısından önemli olduğunu vurguladı.
20 GÜN ÖNCE GÖRÜLMÜŞTÜ
Afyonkarahisar'da 20 gün önce görülen 'Nodüler Ekzantemi' (şap hastalığı) nedeniyle, kent merkezinde büyük ve küçükbaş her türlü hayvan hareketleri yasaklanarak, tüm hayvan pazarları kapatılmıştı. Virüsün bu sene şekil değiştirdiğinden üretiminde sıkıntı yaşandığı, partiler halinde ekiplerin aşılama çalışmalarını sürdürdüğü belirtilmişti.
Hastalık sebebiyle ortaya çıkan virüs, özellikle genç hayvanların ağız, ayak ve memelerinde yaralar oluşturarak, kalp yetmezliğinden ölüme neden oluyor. CİHAN