Sapanca Gölü'den su alan Tüpraş davası ağır cezaya taşındı


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Sapanca Gölü'den hukuksuz ve karşılıksız su kullandıkları gerekçesiyle TÜPRAŞ yetkilileri hakkında açılan davanın 6. duruşmaKörfez 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada hakim görevsizlik kararı verdi. Dava Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşınacak.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, mahkemede bu davanın su kaynaklarının korunması hususunda önem teşkil ettiğini beyan ettiklerini söyledi. Tüpraş tesislerinde üretim amaçlı kullanılan proses suyunun, Sapanca Gölü'nden değil de farklı kaynaklardan da elde edilebileceğini belirttiklerini ifade eden Keleş, "Nasıl ki dünyadaki sanayi kuruşları alternatif kaynak kullanarak proses suyu elde ediyorlarsa, Tüpraş'ta bu şekilde proses kaynak elde edebilir." diye konuştu.

Tüm çabalarının Sapanca Gölü'nün gelecek nesillere en güzel ve verimli bir şekilde aktarılması için olduğunu savunan Keleş, "Şunu iyi anlamalıyız ki toplumlar, şehirler ve kurumlar ancak su kaynakları doğru bir şekilde korunursa varlıklarını sürdürebilirler." dedi.

Tüpraş avukatları ve yetkilileri ise mahkemeye verdikleri daha önceki savunmada Sapanca Gölü'nden çekilen suyun rafinerideki buhar üretim ve günlük personel tüketiminde kullanıldığı belirtildi. Buhar sayesinde petrol türevlerinin ayrıştırıldığı, tatlı su kullanmadan çalışmalarının mümkün olmadığı ifade edildi. Tüpraş özelleştirilirken Sapanca Gölü'nden su almak hakkı ile birlikte özelleştirildiğini vurgulandı. Bu sebeple Sapanca'dan su alınmasında herhangi bir suç unsuru bulunmadığı bildirdi. Tüpraş'ın İstanbul rafinerisi olarak 1979 yılında kurulduğu ve kurulurken rafinerinin çalışması için tatlı su kaynağı gerekli olduğundan Sapanca Gölü'nün varlığının yer seçiminde etkili olduğu da dile getirildi. Ayrıca o dönemin Bakanlar Kurulu kararıyla bu hakkın şirkete tanındığı vurgulandı.

SASKİ, izinsiz su çektiği iddiasıyla Tüpraş yöneticileri hakkında 2015 yılında yıl suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık suç duyurusunda takipsizlik kararı vermişti. Suç duyurusuyla ilgili verilen takipsizlik kararına yapılan itiraz Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti. Dava açılması için dosya Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı'na geri gönderilmişti. Bunun üzerine Körfez Cumhuriyet Savcılığı, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter hakkında, kaçak su çektikleri iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Sapanca Gölü'den su alan Tüpraş davası ağır cezaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER